У Харкові відкрилася виставка робіт писанкарів «Великоднє диво»

У Харкові відкрилася виставка робіт писанкарів «Великоднє диво»

Фото
Укрінформ
Виставка робіт викладачів писанкарства та їх учнів "Великоднє диво" відкрилася у Харківському обласному організаційно-методичному центрі культури і мистецтва.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Сьогодні писанку вважають одним із найголовніших надбань української культури, у якій зашифровані елементи світу і природи, традиції минулого, магія національного світобачення. У цьому переконаєтесь, побачивши роботи 12-х педагогів писанкарства з Харкова та області, а також близько пів сотні їх учнів віком від 6 до 16 років, які навчаються різноманітним технікам писанкарства у гуртках та художніх школах", - зазначила у коментарі агентству під час відкриття вистави провідний методист Центру Таміла Педан.

Виставка робіт писанкарів «Великоднє диво» у Харкові / Фото: В'ячеслав Мадієвський

За її словами, на виставкових планшетах розміщено 250 писанок, і кожна з них - справжній витвір мистецтва.

На писанках безліч зображень: небо із зорями, ріки з рибами, дерева життя, птахи, засіяне поле, обереги тощо.

Наприклад, в роботах Любові Манжелей з Люботина, що під Харковом, яка спеціалізується у традиційному, так званому восковому мистецтві писанкарства, відтворено не тільки знайомі мешканцям Слобожанщини геометричний чи рослинний орнамент, але й біблійні сюжети. А 16-річна Ганна Кокошко віддає перевагу створенню писанок у техніці травлення чи прорізування.

Читайте також: На Прикарпатті капітально відремонтують музей «Писанка»

Окреме місце у виставковій залі виділено для показу робіт майстрині народної творчості Алли Овчаренко, чиї роботи свого часу демонструвалися на виставці писанок в американському Цінціннаті - місті-побратимі Харкова. Тут знайшлося місце й роботам педагогів та учнів у техніці так званої бісерки, мозаїчного плетіння або ручного ткацтва, двоколірної та багатоколірної писанки.

На виставці представлено й картини, виконані на шкарлупі не тільки курячих чи гусячих яєць, але й страусиних, причому останні майстрам писанкарства подарували на страусиних фермах на Харківщині.

Виставка працюватиме до 4 травня онлайн, а потім, сподіваються організатори, перейде до режиму офлайн.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-