Довибори у Раду: ОПОРА вимагає розслідування імовірних порушень

Довибори у Раду: ОПОРА вимагає розслідування імовірних порушень

Укрінформ
Громадянська мережа ОПОРА заявила про недотримання на 87 окрузі в Івано-Франківській області, де відбулися довибори у ВР, права виборців на чесне встановлення волевиявлення.

Як передає Укрінформ, про це йдеться в заяві громадянської мережі "ОПОРА".

"ОПОРА заявляє про недотримання в ОВО № 87 на виборах народного депутата України права виборців на законне і чесне встановлення підсумків їхнього волевиявлення. Надзвичайний виклик для демократичності та законності виборів в окрузі вимагає від держави та правоохоронних органів невідкладних дій щодо встановлення винних у можливому спотворенні результатів голосування та ймовірних шахрайських діях з виборчою документацією. У разі відсутності об’єктивних та комплексних розслідувань, результати проміжних виборів народного депутата України матимуть низьку суспільну легітимність", - йдеться у заяві.

Зазначається, що спостерігачі ОПОРИ наполягають на розслідуванні всіх без виключення версій щодо причин невідповідності даних протоколів ДВК та результатів повторного підрахунку голосів, а також інших правопорушень.

"Процес встановлення підсумків голосування супроводжувався надмірною політизацією роботи членів ОВК та постійними ротаціями у її складі на основі непублічних партійних афіляцій, що негативно вплинуло на здатність комісії організовано і неупереджено реагувати на проблеми виборчого процесу", - йдеться в заяві.

Також наголошується, що остаточні підсумки голосування, встановлені ОВК, базуються на рішеннях комісії про визнання недійсним голосування на 5 виборчих дільницях, а також враховують неспівпадіння між первинними протоколами 6 ДВК і даними повторного підрахунку голосів.

Читайте також: Вже на четвертій дільниці Прикарпаття результати довиборів визнали недійсними – ОПОРА

Ці проблеми, як йдеться в заяві, вплинули на остаточні результати голосування в одномандатному виборчому окрузі.

ОПОРА закликала МВС України та Національну поліцію України "інтенсифікувати роботу оперативного штабу щодо моніторингу законності виборів у ОВО № 87 і забезпечити щоденне інформування про попередні версії слідства щодо резонансних порушень законодавства та вжиті правоохоронцями заходи".

Як повідомляв Укрінформ, 28 березня на Прикарпатті відбулися проміжні вибори народного депутата по 87—му виборчому округу з центром у Надвірній. Тут балотувалось 14 кандидатів. Підрахунок голосів закінчився на 8-му добу. За інформацією руху ЧЕСНО, на 5-ти дільницях ОВК визнала голосування недійсним. На цих ДВК перемагав Олександр Шевченко.

Читайте також: Вірастюк переміг на довиборах у Раду - ЦВК

Також члени ОВК при перерахунку голосів на 20 дільницях виявили нестачу близько 500 бюлетенів. Як зазначили в ЧЕСНО, згідно з інформацією в протоколах від ДВК, це голоси були віддані за Олександра Шевченка.

4 квітня Центральна виборча комісія повідомила, що на довиборах до Верховної Ради на 87-му окрузі в Івано-Франківській області переміг кандидат від партії "Слуга народу" Василь Вірастюк.

Кандидат в народні депутати Олександр Шевченко поінформував, що буде звертатися до судів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-