ОПОРА заявляє, що довибори в Раду проходять спокійно, порушення незначні

ОПОРА заявляє, що довибори в Раду проходять спокійно, порушення незначні

Укрінформ
Виборчий процес у Донецькій та Івано-Франківській областях станом на 12 годину відбувається в спокійному режимі, значних порушень не зафіксовано.

Про це під час включення з виборчих дільниць повідомили спостерігачі Громадської мережі ОПОРА Наталія Боровська та Іван Маруняк, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«В 50-му окрузі (Донецька область - ред.) станом на восьму ранку відкрились вчасно всі 1120 виборчих дільниць, проте, якщо говорити про дотримання протиепідемічних вимог, то слід зазначити, що не на всіх виборчих дільницях вони дотримуються. Зокрема, частина членів виборчих комісій ... невчасно і неправильно надягають маски. Стосовно самих виборців, то їм постійно нагадують надягати маски, і є випадки, коли виборці приходять без масок», - розповіла Боровська.

За її словами, температурний скринінг проводиться на всіх виборчих дільницях.

Читайте також: Довибори в Раду: на 12:00 явка - 8%

Вона також повідомила, що були зафіксовані певні процедурні порушення: «На окремих виборчих дільницях не вівся протокол вранішнього засідання або під час опломбування скриньок не вкидались контрольні листки з печаткою».

Серед інших порушень спостерігач відзначила незадовільне матеріально-технічне забезпечення виборчих дільниць та наявність у виборців у день голосування значної кількості агітаційної продукції.

Боровська зазначила, що на виборчих дільницях присутні спостерігачі, довірені особи кандидатів у депутати, зареєстровані кандидати вже приходять голосувати разом з родинами.

Читайте також: На Донеччині у «день тиші» поліція зареєструвала 9 повідомлень про порушення

За її оцінкою, виборчі комісії укомплектовані на достатньому рівні. «Від того, як організована робота на конкретній дільниці, багато в чому належить, наскільки злагоджено та згідно з законом вони працюють. За наявною інформацією, критичної ситуації ніде немає», - сказала Боровська, додавши, що наразі явка досить низька.

Своєю чергою її колега Іван Маруняк зазначив, що на Івано-Франківщині майже всі виборчі дільниці відкрилися вчасно, крім однієї, де була півгодинна затримка. Серед порушень на 87-му окрузі, за його даними, зафіксовано видачу бюлетеня виборцю на підставі водійського посвідчення замість паспорта, а також спостерігаються дві мобілізаційні кампанії, аби підвищити явку виборців – створення фотозон біля дільниць та кампанія «Голосуй, не ігноруй», під час якої за фото біля дільниці виборцям обіцяють світшоти з гаслом одного з кандидатів.

Поліцейські Івано-Франківської області станом на 13 годину зареєстрували 7 повідомлень про можливі порушення виборчого законодавства. повідомляє обласна поліція

"Порушення виявлені у Надвірнянському районі – 4, Богородчанській ОТГ – 2 та Яремчанській ОТГ- 1", - зазначають у відомстві.

Читайте також: Довибори в Раду охороняють 3,5 тисячі копів

У поліції наголосили, що за всіма фактами проводиться перевірка, за результатами якої буде надана правова кваліфікація кожній з подій.

Окрім того, Маруняк зауважив, що всі дільничні комісії забезпечені антисептичними засобами, проводиться температурний скринінг, масковий режим дотримується. Водночас усунути всі друковані агітаційні матеріали органам місцевого врядування не вдалося.

Як повідомляв Укрінформ, в Україні 28 березня відбуваються проміжні вибори народних депутатів в одномандатних виборчих округах №50 (Донецька область) і №87 (Івано-Франківська область), а також 186 проміжних і повторних місцевих виборів.

Читайте також: На Донеччині виборці прийшли у масках та з сумками «від кандидата»

Участь у проміжних виборах до Верховної Ради беруть 32 кандидатів. Для проведення довиборів утворено 229 виборчих дільниць.

17 громадським організаціям та 5 офіційним спостерігачам від іноземних держав і міжнародних організацій надано дозвіл спостерігати за цими виборами.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-