У ситуації з припиненням газопостачання на Донеччині є два аспекти - глава ОДА

У ситуації з припиненням газопостачання на Донеччині є два аспекти - глава ОДА

Укрінформ
У ситуації навколо припинення ПАТ "Донецькоблгаз" постачання газу для ОКП "Донецьктеплокомуненерго", яке забезпечує гарячою водою для опалення понад третину населених пунктів Донецької області, є бюрократичний і політичний аспекти.

Таку думку висловив голова Донецької облдержадміністрації Павло Кириленко у коментарі телеканалу "Дом", передає Укрінформ.

Кириленко зауважив, що до сьогодні Донецьктеплокомуненерго отримувало газ від резервного постачальника — Нафтогазу.

"Але зараз ми повинні перейти на ПрАТ "Донецькоблгаз", яке виконує функцію транспортувальника газу. І сьогодні, в цю ніч, стався цей перехід... І сьогодні Донецьктеплокомуненерго відключили від постачання газу", — заявив очільник області.

Читайте також: Постачальник тепла на Донеччині залишився без газу через борги

За його словами, у цій ситуації дві складові — бюрократична і політична. Бюрократична полягає в тому, що поки неможливо укласти договір розстрочки з оплати боргу.

"Наприклад, Донецька облдержадміністрація, яка наглядає за Донецьктеплокомуненерго, не може скласти договір розстрочки, тому що ми зараз — військово-цивільна адміністрація. І це заборонено законом. Зараз ми опрацьовуємо цей регуляторний акт, щоб питання з підписанням договору розстрочки з'ясували... Для розв'язання цього питання ми готуємо лист і нормативні документи для НКРЕКУ (Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, — ред.), в яких "Нафтогаз" бере на себе гарантійні зобов'язання перед Донецькоблгазом для включення газу Донецьктеплокомуненерго та включення котелень", — сказав Кириленко.

Читайте також: Нафтогаз закликає «відкрити кран» постачальнику тепла на Донеччині

Водночас політичний аспект проблеми, на його думку, пов'язаний з бенефіціарами ПрАТ "Донецоблгаз".

"Його бенефіціарами називають різних людей. Зокрема, звучить прізвище і пана Курченка як кінцевого бенефіціара цього підприємства", — заявив Кириленко.

Він наголосив, що проблему переходу постачання газу від Нафтогазу до ПАТ "Донецькоблгаз" обговорював з усіма сторонами. Керівництво ПАТ спочатку пішло назустріч і підтвердило готовність почекати з відключенням, поки не вирішать питання з договором розстрочки.

"Я попередньо провів перемовини, що це питання припиняємо, що я обговорюю його в уряді, саме для цього вчора вилетів до Києва. Мені кажуть: ок, добре. І тут же вночі відключають постачання газу. Тобто, я отримав позитивну відповідь від керівника Донецькоблгазу, а сьогодні вранці почалися відключення котелень", — заявив Кириленко.

Глава ОДА нині перебуває у Києві, намагаючись вирішити питання з відновленням подачі газу Донецьктеплокомуненерго на урядовому рівні.

Як повідомлялося, раніше ПАТ «Донецькоблгаз» заявило, що ОКП «Донецьктеплокомуненерго» залишилось без постачальника природного газу через борги перед АТ «НАК «Нафтогаз України», тому Донецькоблгаз з 6 березня припиняє газопостачання на об'єкти Донецьктеплокомуненерго.

Водночас група Нафтогаз заявила, що не надсилала заявок про вимкнення постачання газу ПАТ "Донецькоблгаз". Компанія закликала Донецькоблгаз поновити постачання газу ОКП "Донецьктеплокомуненерго" та, відповідно, подання тепла споживачам.

9 лютого 2021 року підписано Меморандум про взаєморозуміння щодо врегулювання проблемних питань у сфері централізованого постачання теплової енергії та постачання гарячої води. Меморандумом передбачається, що до 30 вересня 2021 року НАК "Нафтогаз України" надає виробникам тепла відстрочку платежу на різницю між ринковою та граничною ціною газу, фактично закладеною в тариф. До 1 травня 2021 року уряд, Нафтогаз та Асоціація міст України мають визначити джерела компенсації цієї різниці в цінах.

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль за підсумками засідання Антикризового енергетичного штабу 23 лютого доручив Національній комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, (НКРЕКП) верифікувати всі борги підприємств теплопостачання.

Фото: dn.gov.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-