Під Київською ОДА мітингують Нацдружини і Нацкорпус

Під Київською ОДА мітингують Нацдружини і Нацкорпус

Фото, відео
Укрінформ
Біля Київської облдержадміністрації розпочалась акція Штабу спротиву капітуляції "Ні капітуляції! Час діяти", участь у якій станом на 11.00 беруть понад 100 представників Нацкорпусу та Нацдружин.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, в руках пікетувальники тримають гасла "Ні капітуляціі" та блакитно-жовті стяги.

Біля входу до ОДА чергують представники Поліції діалогу, близько 20 представників Нацполіції та Нацгвардії.

На початку акції активісти здійснили постріл із петарди, як символ того, що в Україні триває війна, і Росія не збирається її зупиняти.

Активісти вимагають від голови Київської ОДА Михайла Бно-Айріяна звернутися до Президента України Володимира Зеленського та вручити йому вимоги Штабу спротиву капітуляції.

Нацкорпус та Нацдружини під КОДА/ Фото: Дмитро Стаховський

Зокрема, активісти вимагають, аби Президент зустрівся з делегатами Штабу, гарантував недопущення відведення українських військ від лінії розмежування в односторонньому порядку, амністії терористам і впровадження будь-яких антиконституційних особливих статусів окупованих територій, а також неможливість проведення виборів в ОРДЛО до вирішення безпекових питань і встановлення контролю України на всій території Донбасу.

Читайте також: Розведення військ не стане "здачею позицій" - заступник командувача ООС

Ще одним пунктом вимог учасників акції є вихід з мінського формату переговорів “Вийти з безперспективного мінського формату та ініціювати новий формат перемовин”, - йдеться в останньому пункті вимог.

Олексій Бик під час виступу також заявив, що 9 жовтня “представники Нацкорпусу, громадських організацій поїхали до Золотого і зупинили капітуляцію”. Однак активісти висловили побоювання, що влада до кінця не усвідомлює, що українці не погоджуються на мир за будь-яку ціну.

“Влада нас досі не почула... Сьогодні ми збираємось на акцію для того, щоб представники обласних адміністрацій по всій Україні передали наші листи Володимиру Зеленському, щоб він нас почув, що попри втому від війни, українці не хочуть закінчувати війну саме такими розведеннями військ. Ми, люди, які воювали, розуміємо одну просту річ: звісно, ми можемо піти з Золотого й інших населених пунктів у “сірій зоні”, але слід пам'ятати, що кожен відхід від цих позицій означає, що нам їх треба буде повертати силою”, - зазначив речник.

За словами організаторів заходу, аналогічні акції відбуваються одночасно у всіх обласних центрах країни.

Як повідомляв Укрінформ, Президент Володимир Зеленський 1 жовтня заявив, що Україна погодила текст "формули Штайнмаєра". За його словами, вона передбачає схвалення в Україні тимчасового закону про особливий статус Донбасу, який стане постійним за умови, якщо ОБСЄ визнає місцеві вибори на цих територіях демократичними.

Водночас ряд українських партій, активісти та громадські діячі виступили з різкою критикою можливості підписання цієї "формули Штайнмаєра". Вони вважають, що спочатку має бути виконана безпекова частина Мінських угод. Тобто, виведення військ і контроль над кордоном мають передувати виборам і обговоренню статусу Донбасу.

1 жовтня на Майдані Незалежності відбувся перший мітинг проти капітуляції та імплементації "формули Штайнмаєра". Мітинг тривав кілька годин, і участь у ньому взяли близько півтисячі людей.

Ініціативу "Ні капітуляції!” згодом підтримали й інші області України, де відбулись аналогічні мітинги. Згодом, акції протесту під згаданим гаслом відбулись 6 та 14 жовтня, участь у яких брали десятки тисяч громадян.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-