Віденський бал та фестивалі: як Вінниця святкує День Європи

Віденський бал та фестивалі: як Вінниця святкує День Європи

Укрінформ
Вінниця у суботу масштабно відзначає День Європи «Віденським балом по-вінницьки», креативними та історичними проектами, фестивалями та концертом зірок шоу-бізнесу.

Про це кореспонденту Укрінформу повідомили у департаменті в справах ЗМІ та зв’язків з громадськістю Вінницької міської ради.

«Цьогоріч програма святкування Дня Європи дуже насичена. Для вінничан та гостей є нагода побувати на безлічі розважальних та мистецьких заходів, розрахованих на людей різного віку і різних смаків. Задіяні різні локації, починаючи від площі Ліверпуль і через усе середмістя – аж до Центрального міського парку. Стартує свято з урочистого відкриття на Майдані Незалежності, опісля якого містяни та гості побачать «Віденський бал по-вінницьки». Це буде дуже масштабне дійство – на головній площі міста одночасно вальсуватимуть більше 200 пар», - повідомили в департаменті.

У відомстві зазначили, що на свято до Вінниці завітали офіційні делегації та представництва іноземних та міжнародних фундацій з 7 європейський країн та Євросоюзу. Також у святкування беруть участь урядовці та народні депутати.

Більшість святкових локацій розгорнулися на центральній вулиці міста – Соборній та на Майдані Незалежності. Так, на головній площі міста проходить симфо-шоу у виконанні оркестру «Київська Камерата», а також тут можна побачити спільний проект Вінницького академічного камерного хору «Вінниця», міського Палацу мистецтв та гурту «Sunrise» під назвою «European Musical Travel». Також на цій площі, біля фонтану «Мушля», проходить книжковий фестиваль «VinBookFest», де діє книжкова виставка-ярмарок українських видавництв та книгарень, різні майстер-класи.

Однією з найяскравіших історико-краєзнавчих локацій є презентація історичного проекту «Ординація Вінниці», де показують копію Статуту міста 1790 року. Оригінал цього документу зберігається в архівах Варшави, а копію в подарунок можуть отримати знавці історії Вінниці , які правильно відповідатимуть на питання тематичної вікторини.

Ближче до вечора в рамках проекту «Ніч Європи» для вінничан співатиме Злата Огнєвич. А для святкових вечірніх селфі тут встановлять цікаві світлові інсталяції.

Вулиця Соборна перетворена на маленьку Європу. Тут представляють проект «Feel Europe». Організатори розмістили тематичні локації: «Букінгемський палац», «Сад Клода Моне», «Віденська опера», «Європейський Олімп», «Дісней Ленд», «Дикий ліс добрих вікінгів». Також традиційно вздовж головної вулиці міста розташовані різноманітні інсталяції в 3D форматі, квіткові композиції, «живі» скульптури та фонтани. Вперше вінничани побачили «живу» картину.

Читайте також: Гройсман відзначає День Європи у Вінниці

Крім того, тут улаштоване дитяче містечко розваг, а для дорослої публіки проводяться показові бої реконструкторів.

Також вперше під час святкування Дня Європи на Соборній пройде фестиваль спорту «Сила міст-7».

Ще одна новинка в цьому році – фестиваль циркового мистецтва «Яскрава арена».

На площі Ліверпуль організатори свята влаштували «Парад оркестрів», де виступають колективи з різних міст України.

А на площі Європейській зібралися студенти усіх навчальних закладів міста - там проходить VIII-й фестиваль «Вінницька студентська весна». Увечері у «КІНО-дворику» буде перегляд фільмів open air. Поруч, кінотеатрі «Родина», пройде «Ніч Європейського кіно».

На Майдані Небесної Сотні в рамках проекту «Україна, освячена горном» розташувалося містечко гончарів та виступають фольклорні колективи Вінниччини. Тут можна побачити одразу декілька виставок – демонструються експонати з фондів Обласного центру народної творчості, обласних художнього та краєзнавчого музеїв.

У цій локації, яка представляє українські народні традиції та культуру, містяни та гості можуть долучитись до меморіального проекту «Хайтарма. Повернення». Цей проект присвячений Дню боротьби за права кримськотатарського народу.

У Центральному ж міському парку традиційно проходить фестиваль вуличної їжі «Vinnytsia Food Fest» із смачною кавою, food-кортами, тематичними фотозонами. Біля Літнього театру - фестиваль дитячої та юнацької творчості «ART LEND fest». Також тут відбудеться І-й Вінницький фестиваль актуального вуличного мистецтва «Com.Unity». Спеціальним гостем стане відомий реп-виконавець «GIGA1».

Як повідомляв Укрінформ, у суботу, 18 травня, в Україні відзначають День Європи - як день спільних цінностей та спільної історії всіх націй континенту.

Це свято відзначається в нашій країні на державному рівні з 2003 року згідно з Указом Президента "Про День Європи" у третю суботу травня.

Прикметно, що Україна – єдина держава не член ЄС, у якій на державному рівні відзначається це свято.

Фото ілюстративне

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-