Жебрівський б’є на сполох: окупанти засекретили стан шахти після ядерного вибуху

Жебрівський б’є на сполох: окупанти засекретили стан шахти після ядерного вибуху

Укрінформ
Стан екології на окупованих територіях Донбасу – передкатастрофічний. Один із найбільших викликів – шахта «Юнком», що у Донецькій області.

Про це в Івано-Франківську перед початком міжнародної конференції щодо екологічних викликів в умовах геополітичних трансформацій кореспонденту Укрінформу повідомив екс-голова Донецької обласної військово-цивільної адміністрації Павло Жебрівський.

«Сама основна проблема – це те, що ця територія нікому не потрібна, а Росія, яка окупувала ці території, не збирається займатися там екологією… Екологія на окупованих територіях передкатастрофічна. Один із найбільших викликів – це шахта «Юнком», - стверджує Жебрівський.

Читайте також: Жебрівський: Путін хоче натиснути на Україну, щоб отримати воду для Криму

За його словами, у 1979 році на цій шахті проводили випробування і задля того, аби зменшити наявність метану у відпрацьованих пластах, провели ядерний вибух. Він утворив там капсулу, яка потребує постійної відкачки води.

«Коли ця територія була під контролем української влади, відкачували воду, фільтрували її і, таким чином, усі залишки радіаційного забруднення не потрапляли у воду і грунт. У 2018 році окупанти зупинили цю відкачку. Тепер ми не маємо інформації чи відкачується ця вода. ФСБ все засекретила», - зауважив Жебрівський.

Ще одним викликом є 36 шахт у Донецькій області, де «або тимчасово, або повністю зупинена відкачка води». Сам Донецьк нині стоїть на пустотах і це, додав нардеп, створює загрозу обвалу будівель, щойно відбудеться просідання ґрунту на метр-два. Люди, яких Росія поставила там відповідальними, усе розуміють, але жодних дій для зменшення екологічного лиха не проводять.

«Є сьогодні Донецька фільтрування станція, яка стоїть у сірій зоні, за 350 м до позиції окупантів. Там також є хлорування води. Час від часу фільтрувальну станцію обстрілюють. Торік міни пробили дах. Залишилось 1,5 м до хлору. Якби це сталося, то Горлівка, Донецьк, Торецьк, Авдіївка – це було б «Чорнобиль-2», - наголосив Жебрівський.

За його словами, аби врятувати ці території, Україні потрібна міжнародна підтримка, бо самотужки вона не зможе вирішити питання фінансового ресурсу і фахівців.

«Найперше – Росія має піти геть ... Необхідна демілітаризація цих об’єктів і місія ОБСЄ для моніторингу і ліквідації наслідків екологічної небезпеки під парасолькою ООН. Це може стати перехідним періодом для деокупації цих територій», - зазначив Жебрівський.

ДП Шахта «Юний комунар» («Юнком») — історична шахта у місті Бунге Єнакієвської міськради Донецької області. Підпорядковувалась виробничому об'єднанню «Орджонікідзевугілля». Саме тут вперше застосували відбійний молоток для видобутку вугілля. Наразі шахта закрита.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-