У Житомирі обговорили потенціал і можливості розвитку ОТГ

У Житомирі обговорили потенціал і можливості розвитку ОТГ

Децентралізація
Укрінформ
У Житомирі обмінялися кращими практиками реалізації місцевих й регіональних проектів на форумі «Децентралізація: від об’єднання до розвитку». 

Захід, який зібрав майже 200 представників центральної та обласної влади, об’єднаних громад, бізнесу, міжнародних фондів і програм, відбувся за ініціативи Житомирського Центру розвитку місцевого самоврядування, створеного за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» та Мінрегіону, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Президент України, парламент, уряд і Прем'єр-міністр налаштовані, щоб перевести реформу децентралізації у стан незворотності. Для нас важливо сформувати на 2019 рік завдання і максимально продовжити об'єднання громад», - зауважив під час форуму віце-прем'єр-міністр – міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Геннадій Зубко.

Урядовець наголосив на необхідності передати можливості, повноваження, ресурси і фінанси на прямі бюджетні відносини, створюючи ОТГ там, де їх досі немає.

Як розповів голова Житомирської ОДА Ігор Гундич, область є лідером із децентралізації завдяки тому, що свого часу вдалося переконати керівників районів і сільських голів в успішності реформи. Нині 62% території Житомирщини покриті ОТГ, в яких проживає 62% населення області.

«Завдяки фінансовій децентралізації Житомирська область отримала 2 млрд грн, які спрямовані на реалізацію 300 проектів», - відзначив Гундич.

Форум проходив у чотирьох пленарних сесіях, під час яких спікери розповідали про реалії та перспективи децентралізації; співпрацю громади, влади та бізнесу шляхом залучення інвестицій і створення комфортного бізнес-середовища; можливості для громад, які дає міжнародна співпраця та досвід встановлення ділових стосунків між Житомирщиною і країнами Близького Сходу.

Голова Глибочицької ОТГ Житомирської області Сергій Сокальський розповів, що громада нині готує чимало пропозицій для інвесторів та розробила свій інвестиційний паспорт.

«Ми готові допомагати і сприяти інвесторам у реалізації проектів, адже надходження податків до місцевого бюджету підвищує рівень життя населення», - підкреслив Сокальський.

Читайте також: ОТГ запрошують до участі в проекті з покращення інфраструктури

Крім того, кращими практиками проектів місцевого розвитку поділилися представники об’єднаних громад Житомирської, Вінницької, Київської областей. Директор компанії «Українська ягода», що працює в Бердичівському районі Житомирщини розповів, як залучення донорського співфінансування допомагає впроваджувати сучасні технології.

Під час форуму об’єднані громади Житомирської та Вінницької областей підписали меморандум про співпрацю та партнерство.

Програма «U-LEAD з Європою» фінансується спільно Європейським Союзом і державами-членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією й підтримує реформу децентралізації та її секторальні напрямки.

Фото: Житомирський ЦРМС

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-