Вплив правоохоронців на підприємців: В Одесі ініціюють діалог з бізнесом

Вплив правоохоронців на підприємців: В Одесі ініціюють діалог з бізнесом

Укрінформ
Голова Одеської ОДА Максим Степанов вважає, що назріла потреба інституційних змін в Україні,  щоб подолати факти незаконних впливів правоохоронців на підприємницькі структури. 

Про це Максимов сьогодні заявив під час панельної дискусії «Україна - інвестиційний хаб Європи" Х Національного експертного форуму, що відкрився в Одесі.

"Коли я задумуюсь над питанням, що потрібно зробити для перетворення України в інвестиційний хаб Європи, то маю кілька чи то пропозицій чи рецептів. Передусім маємо створити умови для існування і розвитку в країні бізнес-структур. Підприємців треба стимулювати до вкладення інвестицій. Водночас ми знаємо, що поки що не подолані явища корупції та факти свавілля з боку працівників правоохоронних і контролюючих органів, перед якими бізнесмени почувають себе незахищеними. Я вважаю, що настав час зробити кроки для унеможливлення таких фактів, адже щодня в країні, згідно з даними офісу бізнес-омбудсмена, стаються до 300 обшуків або арештів майна. Причому кількість таких фактів збільшується: протягом другого кварталу поточного року їх стало на 73 відсотки більше, ніж за аналогічний період 2017 року", - зазначив Степанов.

На думку очільника ОДА, треба поліпшувати інвестиційний клімат за рахунок здійснення низки невідкладних кроків. Зокрема, необхідні зміни в законодавчому полі, спрямовані на введення відповідальності правоохоронців за завдані збитки підприємницьким структурам та окремим бізнесменам внаслідок вжитих незаконних дій.

"Такі факти мають розглядатися в судах за скороченою процедурою. Потрібне прийняття парламентом, зокрема, законопроекту про виведений капітал, поданого Президентом України. Це дуже важливо з точки зору розвитку бізнесу в країні", - уточнив Степанов.

Читайте також: В Україні запрацює ризикоорієнтований контроль імпорту харчових продуктів

Було б корисно ініціювати щомісячні спеціальні засідання уряду з порядком денним "Діалог з бізнес-спільнотами", додав очільник ОДА. Це дасть змогу підприємцям надавати свої пропозиції щодо поліпшення умов діяльності. "Я кажу про це як практик, що подав протягом останнього року десятки різних пропозицій щодо змін для вдосконалення чинної нормативно-правової бази, що негативно впливає на приплив інвестицій", - зауважив Степанов.

Коментуючи на прохання кореспондента Укрінформу недавні факти обшуків приміщень підприємницьких структур в порту Чорноморськ, що спричинило багатоденне блокування їх роботи, Степанов наголосив, що "потрібні інституційні зміни в країні - і це головне. Необхідно, щоб правоохоронні органи несли відповідальність через суд за заподіяні підприємствам збитки внаслідок непровомірних дій".

На його думку, після цього правоохоронна система сама себе відрегулює так, щоб такі випадки унеможливити, акцентував очільник ОДА. Виправляти теперішні конфліктні ситуації в "ручному режимі", де не обійтись без впливу людського фактора, було б неправильно. Назріли саме інституційні зміни - усі факти зловживань мають розглядати суди.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-