Рада має якнайшвидше ухвалити закон про засади адмінтерустрою - Зубко

Рада має якнайшвидше ухвалити закон про засади адмінтерустрою - Зубко

Децентралізація
Укрінформ
Верховна Рада має якнайшвидше ухвалити закон "Про засади адміністративно-територіального устрою України".

Цей документ вирішить питання саботажу 120 районами, які досі не створили жодної ОТГ, та покаже, яким чином далі формуватиметься Україна як незалежна держава з врахуванням Європейської хартії місцевого самоврядування, сказав під час години запитань до уряду віце-прем’єр-міністр – міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Геннадій Зубко, повідомляє портал "Децентралізація".

"Парламент має в черговий раз довести, що він є локомотивом у проведенні реформи децентралізації", — наголосив Геннадій Зубко.

Законопроект 8051 про адміністративно-територіальний устрій відміняє чинний указ ВР УРСР від 1981 року, який не відповідає Конституції.

Окрім цього, законопроектом визначається адміністративно-територіальний устрій, який включає три рівні: регіональний, субрегіональний, базовий. А також визначає адміністративно-територіальні одиниці: громада, район, регіон, та категорії населених пунктів: село, селище, місто.

Законом визначається порядок вирішення питань адміністративно-територіального устрою: створення, ліквідація, реорганізація громад, зміна їх меж, перенесення адміністративних центрів, віднесення населених пунктів до різних категорій, зміна меж населених пунктів, найменування та перейменування адміністративно-територіальних одиниць.

Читайте також: Голова ЦВК обіцяє одним із перших розглянути питання виборів в ОТГ

Також законом запроваджується державний електронний реєстр адміністративно-територіальних одиниць та населених пунктів. За ведення реєстру відповідає Міністерство регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ.

Як повідомляв Укрінформ, в Україні вже створено 705 об'єднаних територіальних громад, ще 131 громада чекають на призначення перших виборів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-