Уряд пропонує Раді змінити класифікацію автодоріг

Уряд пропонує Раді змінити класифікацію автодоріг

Укрінформ
У Раді зареєстровано законопроект, який передбачає зміни щодо класифікації автомобільних доріг загального користування державного значення та місцевого значення.

Ініціатором проекту законопроекту № 9124 «Про внесення змін до статті 8 Закону України "Про автомобільні дороги» є Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман, повідомляється на сайті парламенту.

«Проект закону розроблено з метою приведення системи державного управління автомобільними дорогами загального користування у відповідність із сучасними ринковими конкурентними умовами та надання додаткових повноважень органам місцевого самоврядування в частині управління автомобільними дорогами місцевого значення загального користування шляхом внесення змін до статті 8 Закону України «Про автомобільні дороги» в частині визначення нової класифікації автомобільних доріг загального користування», - йдеться у пояснювальній записці.

Підставою для розроблення законопроекту, за словами авторів, є необхідність визначення нової класифікації автомобільних доріг загального користування у зв'язку зі зміною статусу територіальних автомобільних доріг з державного на місцеве значення.

«На даний час із 169,7 тис. км загальної протяжності мережі автомобільних доріг загального користування, у сфері управління Укравтодору залишилося - 47 тис. км доріг державного значення (міжнародних - 9 тис. км, національних - 7,2 км, регіональних - 8,1 км та територіальних - 22,7 км). Водночас 14 тис. км територіальних автомобільних доріг загального користування державного значення не використовуються для транзитних перевезень і не відіграють суттєвої ролі в транспортному сполученні загалом по державі, а фактично виконують ці функції на обласному рівні і у зв'язку із зазначеним, є необхідність запровадження другого етапу децентралізації управління автомобільними дорогами загального користування, а саме: віднесення їх до місцевих», - пояснюють в уряді.

Читайте також: У комітеті ВР не вірять, що закон про референдум пройде цього року

При цьому решті територіальних доріг - 8 тис. км - передбачається надати статус регіональних. Кабмін пропонує визначити, що цього переліку належать дороги, які поєднують адміністративні центри Автономної Республіки Крим і областей з адміністративними центрами районів, містами обласного значення, міста обласного значення між собою, а також автомобільні дороги, що з'єднують із дорогами державного значення міжнародні та міждержавні автомобільні пункти пропуску через державний кордон, авіаційні, морські та річкові порти, залізничні вузли, атомні та гідроелектростанції, об'єкти національної культурної спадщини та курортного і природо-заповідного фонду.

Передбачається, що реалізація законопроекту № 9124 вплине на підвищення спроможності територіальних громад завдяки поліпшенню транспортного сполучення та сприятиме розвитку регіонів із урахуванням їх потреб. Окрім того, очікується, що його ухвалення створить передумови для усунення потенційної загрози життю та здоров'ю населення, а також - для покращення стану довкілля шляхом зменшення рівня забруднення атмосферного повітря за рахунок поліпшення умов та стану проїзду.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-