У комітеті ВР не вірять, що закон про референдум пройде цього року

У комітеті ВР не вірять, що закон про референдум пройде цього року

Укрінформ
Голова підкомітету з питань виборів і референдумів комітету ВР з питань правової політики та правосуддя Олександр Черненко сумнівається в тому, що парламент  цього року розгляне законопроект №2145а «Про всеукраїнський референдум».

Про це він сказав під час круглого столу «Проблеми законодавчого забезпечення проведення референдумів в Україні» у Верховній Раді, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Щоб не було завищених оцінок, я думаю, це малоймовірно, а далі буде видно», - сказав він, оцінюючи перспективи розгляду законопроекту вже у поточному році.

«Давайте будемо реалістами, тому що сьогодні цей парламент стає все менш дієвим з наближенням виборчої кампанії, і в пріоритетах парламенту в цілому, я думаю, законодавство про референдум не є на топових позиціях, тому що до Нового року необхідно ухвалити бюджет, очевидно ми ввійдемо в розгляд Виборчого кодексу. Тому перспективи не дуже великі», - додав він.

Черненко також зазначив, що найближчим часом законопроект має бути направлений на експертизу до Венеціанської комісії.

«Зараз буквально над цим працюємо, і є попередня така домовленість із головою Верховної Ради, що це буде зроблено. Питання в тому, щоб встигнути на осінню сесію, яка буде в листопаді. Тоді цей законопроект може бути розглянутий. Якщо ми не встигнемо, тоді нам потрібно буде чекати до березня, щоб отримати висновок Венеціанської комісії», - пояснив Черненко.

Водночас він зазначив, що після скасування в квітні КСУ закону про референдуми від 2012 року зараз є нагальна необхідність законодавчо врегулювати питання проведення референдумів.

Як повідомлялося, 26 квітня 2018 року Конституційний Суд визнав неконституційним Закон "Про всеукраїнський референдум", ухвалений парламентом 6 листопада 2012 року.

Читайте також: Новопризначені судді КСУ склали присягу

У червні 2015 року ряд народних депутатів зареєстрували законопроект №2145а «Про всеукраїнський референдум», розроблений робочою групою на чолі з колишнім головою Центральної виборчої комісії Володимиром Шаповалом.

9 серпня Центральна виборча комісія звернулася до Комітету Верховної Ради з питань правової політики та правосуддя щодо надання роз’яснень у зв’язку з неузгодженостями законодавства про референдуми, можливості призначення в установленому законом порядку Центрвиборчкомом перших і додаткових місцевих виборів без проведення місцевого референдуму щодо підтримки добровільного об’єднання територіальних громад, добровільного приєднання до об’єднаної територіальної громади.

Необхідність такого звернення у ЦВК обгрунтували тим, що закон "Про всеукраїнський референдум", ухвалений 2012 року, рішенням Конституційного Суду від 26 квітня 2018 року було визнано неконституційним. При цьому виникла правова невизначеність стосовно дії Закону України "Про всеукраїнський та місцеві референдуми" 1991 року, який було скасовано вказаним законом.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-