На Донбасі та на кордоні з РФ збережеться аналогове телебачення

На Донбасі та на кордоні з РФ збережеться аналогове телебачення

Укрінформ
Аналогове телебачення, представлене 93 каналами, збережеться у прикордоних з Російською Федерацією областях, та на Донбасі.

Про це розповів член Національної ради з питань телебачення і радіомовлення Сергій Костинський у понеділок під час прес-конференції в Укрінформі на тему "До переходу на цифру залишилося 4 дні".

«Аналогове телебачення збережеться на прикордонні з державою агресором - у Сумській області на прикордонні будуть працювати 18 телеканалів, у Харківській - 20 програм, у Чернігівській - 15. У Донецькій і Луганській областях повністю збережеться все аналогове мовлення. Більше того, у співпраці з Міністерством інформаційної політики ми будемо збільшувати кількість передавачів і мовників, які працюють на підконтрольній території та мовлять зокрема непідконтрольну уряду території. Зокрема, наразі в Донецькій області зберігається мовлення 26 телеканалів, у Луганській - 14-ти. До речі, хочу зазначити, що найбільша кількість аналогових телеканалів буде працювати саме в Донецькій області. Нам вдалося відновити роботу нашого телебачення, наскільки це було можливо, з використанням наявної інфраструктури, і розвиток у цьому напрямку триває. У наших планах - розбудова нових веж, і маємо впевненість, що невдовзі додасться ще один населений пункт, звідки також буде йти аналогове та цифрове телевізійне мовлення на територію Донецької області», - сказав Костинський.

Разом з тим він зазначив, що на адміністративному кордоні з окупованим Кримом у Херсонській області продовжать працювати десять передавачів аналогового сигналу, а дозволи на тимчасове мовлення там Нацрада видала двом телеканалам.

Читайте також: Нацрада розповіла про головну проблему у переході на "цифру"

Зі свого боку, відповідальний секретар Національної ради з питань телебачення і радіомовлення Олександр Ільяшенко уточнив, що відповідно до Плану використання радіочастотного ресурсу, загалом на територіях з особливим режимом мовлення роботу продовжать 147 аналогових передавачів, які діють за ліцензією, та 21 - на підставі дозволів на тимчасове мовлення.

«У тому числі на території проведення ООС працюватимуть 124 передавачі, які будуть мовити за ліцензією: 59 передавачів у Донецькій області та 65 у Луганській, а також 18 передавачів - на підставі дозволів на тимчасове мовлення. На півдні Херсонщини 23 передавачі будуть мовити за ліцензією і три на підставі дозволів на тимчасове мовлення», - наголосив Ільяшенко.

Він уточнив, що наразі Нацрада очікує ухвалення змін до постанови Кабміну, що дозволять до кінця року продовжити роботу передавачів, які поширюють програми на кордоні з Російською Федерацією.

«Таким чином, 758 передавачів продовжать роботу до кінця поточного року. Це становить 40% від загальної кількості аналогових передавачів. 147 передавачів будуть мовити на території з особливим режимом мовлення, 99 передавачів на прикордонні з РФ, 405 - це Суспільний мовник і 107 - це місцеві та регіональні мовники», - зазначив Ільяшенко.

Як повідомляв Укрінформ, відповідно до Плану використання радіочастотного ресурсу України, трансляція аналогового телебачення в Україні припинилася з 1 серпня у Києві та Кіровоградській області (включно з обласним центром - містом Кропивницький), а з 1 вересня перехід до цифрового мовлення має відбутися й по всій території України. Водночас аналоговий сигнал не вимикається на територіях з особливим режимом мовлення - у Донецькій та Луганській областях, на Сумщині, Харківщині та Чернігівщині, а також на півдні Херсонської області (на адміністративному кордоні з окупованим Кримом). Водночас при переході ефірного мовлення від аналогового стандарту розповсюдження програм до цифрового DVB-T2 не буде відключатися Суспільне мовлення та місцеві регіональні телеканали, які не мають цифрової ліцензії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-