ВРП: чотири судді з Маріуполя заявляють, що в їхніх кабінетах -

ВРП: чотири судді з Маріуполя заявляють, що в їхніх кабінетах - "жучки"

Укрінформ
Вища рада правосуддя звернеться до ГПУ з проханням надати інформацію про розслідування стосовно суддів Жовтневого райсуду Маріуполя, які поскаржилися на незаконне встановлення приладів фіксації у їхніх робочих кабінетах.

Про інформує Управління інформації та забезпечення комунікаційної діяльності ВРП.

"ВРП звернеться до ГПУ щодо надання інформації про розкриття злочину стосовно суддів Жовтневого районного суду міста Маріуполя", - йдеться в повідомленні.

Зазначається, що до Вищої ради правосуддя 18, 19 та 26 червня 2018 року надійшло кілька звернень від суддів Жовтневого районного суду Маріуполя Вадима Ковтуненка, Павла Папаценка, Олександра Музики та Єлизавети Ікорської про втручання в їхню діяльність як суддів щодо здійснення правосуддя.

У зверненнях повідомляється, що 14 червня 2018 року в робочому кабінеті суддів Ікорської та Музики було виявлено два невизначені предмети, що, за попереднім оглядом, схожі на мікрофон для прослуховування, та камеру спостереження, яка була зафіксована так, що в її поле зору потрапляли робочий стіл, комп'ютер та матеріали справ.

Також вказується, що за цим фактом суддя Ікорська звернулася на "гарячу лінію" Служби безпеки України в Донецькій та Луганській областях.

Під час проведення оперативних дій працівниками СБУ в Донецькій та Луганській областях було виявлено ще один мікрофон прослуховування і дріт від прослуховуючої апаратури та для здійснення відеозйомки кабінетів.

Окрім того, як зазначається у повідомленні, у робочому кабінеті голови суду Кірякової, за попередніми даними, відсутні прослуховуючі засоби, однак було виявлено блок живлення та пристрій для отримання та передачі даних.

Головним управлінням СБУ в Донецькій та Луганській областях внесено відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань від 15 червня 2018 року за ч. 1 ст. 359 Кримінального кодексу України (незаконне використання спеціальних технічних засобів негласного отримання інформації).

Читайте також: Втручання у правосуддя: ВРП поскаржиться Раді на депутата Купрія

Судді Жовтневого районного суду Маріуполя вважають, що проведення незаконного фіксування на звукозаписувальні засоби та відеофіксація можуть негативно вплинути на забезпечення таємниці проведення досудового розслідування кримінальних справ.

Тим часом на запит члена ВРП Ігоря Артеменка надійшов лист Генеральної прокуратури України, у якому підтверджено, що слідчим відділом другого управління ГУ СБ України в Донецькій та Луганській областях здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні за фактом виявлення в службових кабінетах Жовтневого районного суду Маріуполя комплексу предметів, схожих на спеціальні технічні засоби негласного отримання інформації.

Крім того, повідомлення суддів Папаценка, Музики, Ікорської про втручання в їхню діяльність як суддів щодо здійснення правосуддя долучено до матеріалів кримінального провадження, у межах якого проводяться першочергові слідчі дії.

Стан досудового розслідування вказаного кримінального провадження перебуває на контролі в прокуратурі Донецької області.

"16 серпня 2018 року Вища рада правосуддя ухвалила звернутися до Генеральної прокуратури України щодо надання інформації про розкриття та розслідування вказаного злочину", - підкреслюється в повідомленні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-