До кінця 2020 року в ОТГ буде створено до 600 центрів надання адмінпослуг

До кінця 2020 року в ОТГ буде створено до 600 центрів надання адмінпослуг

Децентралізація
Укрінформ
До кінця 2020 року в об`єднаних територіальних громадах України за підтримки програми “U-LEAD з Європою” буде створено до 600 центрів надання адмінпослуг. 

Що саме потрібно для участі у програмі, хто відповідає критеріям відбору, представники ОТГ  кількох районів Львівщини дізнавались на тренінгу-семінарі у Львівському Центрі розвитку місцевого самоврядування, який створено за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» та Мінрегіону, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Семінар має на меті надати максимальну інформацію органам місцевого самоврядування щодо участі в другому раунді програми “U- LEAD з Європою” для створення ЦНАПів. В Україні на даний момент вже діє понад 750 таких центрів, з них 450 - при районних територіальних громадах, близько 200 в містах обласного значення і більше сотні в ОТГ.  Основна ідея програми  -  створити до кінця 2020 року до 600 центрів надання адмінпослуг, переважно в об`єднаних територіальних громадах — майбутніх центрах ОТГ, містах районного значення та містах обласного значення”, - зазначив регіональний координатор програми Роман Матвійчук.

За його словами, Україна використовує модель  створення таких центрів безпосередньо в органах місцевого самоврядування, а не в державних органах чи проміжних державних структурах. Це робиться для того, щоб всі послуги, всі контакти громадянина з владою відбувались на місцевому рівні.

Як зазначив Матвійчук, у створенні ЦНАПів Україна скористалася Скандинавською моделлю та досвідом Польщі, бо там теж усе передано на рівень гмін (найменша адміністративна одиниця в Польщі - ред.) Ця модель служить максимальному наближенню влади до громадян.

Читайте також: На Сумщині відкриють п'ять ЦНАПів за підтримки програми "U-LEAD з Європою”

“Програма ставить вимоги створити належний центр надання адміністративних послуг і щодо переліку послуг, і щодо приміщення, і навченого персоналу. Вона контролюватиме тих, кому надана допомога. Кожен учасник програми фактично підписується під тим, що буде виконувати всі вимоги,  і це  важливо і принципово, адже передбачає зручність і доступність громадян до послуг”, - уточнив Роман Матвійчук.

Програма «U-LEAD з Європою» фінансується спільно Європейським Союзом і державами-членами – Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією і підтримує реформу децентралізації та її секторальні напрямки.

Фото: Львівський ЦРМС

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-