Нацрада видала дозволи 21 компанії на мовлення на Донбасі і Херсонщині

Нацрада видала дозволи 21 компанії на мовлення на Донбасі і Херсонщині

Укрінформ
Нацрада з питань телебачення і радіомовлення видала дозволи на тимчасове мовлення на територіях з особливим режимом мовлення 21 телерадіокомпанії.

Таке рішення Нацрада ухвалила на засіданні 11 липня, розглянувши заяви низки телерадіоорганізацій і беручи до уваги висновки УДЦР, повідомляє прес-служба регулятора.

Зазначається, що таким чином регулятор упорядкував процедуру надання таких дозволів відповідно до ухваленого Закону України "Про внесення змін до деяких законів України щодо тимчасових дозволів на мовлення в зоні проведення антитерористичної операції та прикордонних районах України".

Відповідно до цього закону, що був ухвалений 7 грудня 2017 року, дозволи на тимчасове мовлення видаються Національною радою без проведення конкурсу (за заявковим принципом) і безоплатно.

Термін дії дозволів на тимчасове мовлення – 1 рік з дати ухвалення рішення.

До територій з особливим режимом мовлення належать райони України, що межують з тимчасово окупованою територією України (Автономною Республікою Крим та містом Севастополем), райони Донецької і Луганської областей. Перелік адміністративно-територіальних одиниць, в яких може здійснюватися тимчасове мовлення, був затверджений Кабінетом міністрів 10 травня цього року.

Читайте також: Нацрада відмовила у ліцензії телеканалам "Вінтаж ТВ" та "Business"

Порядок видачі та анулювання дозволу на тимчасове мовлення, умови дозволу та порядок  здійснення нагляду за додержанням законодавства про телебачення і радіомовлення телерадіоорганізаціями, що здійснюють тимчасове мовлення на територіях з особливим режимом мовлення на підставі відповідного дозволу був затверджений рішенням Національної ради від 1 березня 2018 року № 288 і зареєстрований у Міністерстві юстиції України 29 березня 2018 року за № 386/31838.

Зазначені вище Закон і Порядок видачі та анулювання дозволу на тимчасове мовлення регламентували процедуру надання дозволів на тимчасове мовлення, яку Національна рада розпочала ще у 2014 році, розуміючи нагальну потребу населення східних областей України у доступі до програм українського телебачення, після того, як низка веж на непідконтрольних територіях була захоплена окупантами й вони позбавили жителів Луганської і Донецької областей (як окупованої частини, так і певних частин підконтрольної українській владі території) можливості дивитися і слухати українські телеканали та радіостанції.

Член Національної ради Сергій Костинський подякував усім мовникам, що отримали дозволи, за те, що вони взяли на себе таке навантаження, оскільки ці території комерційно непривабливі й не дають жодних зисків кожній із телерадіоорганізацій.

Він також наголосив, що завдяки роботі Комісії з питань забезпечення стабільного функціонування системи національного телебачення і радіомовлення, яка діє при Міністерстві інформаційної політики, відбувається розвиток телерадіомовлення на окуповані території.

"Сьогодні ми зробили новий крок, відкрили новий етап розбудови українського телерадіомовлення. Завдяки цим рішенням Національної ради почнеться будівництво телекомунікаційної інфраструктури в Донецькій, Херсонській і Луганській областях", - сказав Костинський.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-