На Одещині формують модель управління госпітальними округами

На Одещині формують модель управління госпітальними округами

Децентралізація
Укрінформ
Провідні фахівці медико-санітарних закладів та представники органів місцевого самоврядування, в тому числі ОТГ Одещини, приступили до поетапного реформування системи охорони здоров'я.

Обговоренню проблемних питань, які при цьому виникають, була присвячена обласна конференція "Формування госпітальних рад в госпітальних округах Одеської області", яку 5 квітня організували Центр розвитку місцевого самоврядування, створений за підтримки Програми "U-LEAD з Європою" та Мінрегіону України, Одеська облдержадміністрація та обласний Центр медичної статистики МОЗ України, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"У рамках медичної реформи сьогодні нам належить відпрацювати підходи до формування рад дев’яти госпітальних округів, визначитися з кількісним складом та можливими кандидатурами медиків і повноважних представників об'єднаних територіальних громад та інших структур місцевого самоврядування. Причому ухвалення рішення щодо делегування кандидатур у члени госпітальних рад та підготовку операційного плану дій, спрямованих на формування розвитку госпітального округу, не варто затягувати. Щоб до середини квітня оприлюднити кандидатури членів госпітальної ради, а до кінця місяця провести установчі збори", - зазначив один із співорганізаторів конференції - директор департаменту охорони здоров'я ОДА В'ячеслав Полясний.

Утворені органи управління госпітальними округами, наголосив Полясний, "зможуть подати заявки від кожного з округів до голови облдержадміністрації, в яких викладуть свої пропозиції щодо забезпечення коштами, згідно з кількістю жителів на території госпітального округу та розрахунками міжбюджетних трансфертів з держбюджету".

Фахівці-медики спільно з представниками органів місцевої влади, що взяли участь у конференції, обговорювали підготовку до формування госпітальних округів, виходячи з принципово нового підходу до функціонування системи - "гроші ходять за пацієнтом".

Як зауважив на конференції керівник обласного Центру медстатистики МОЗ Григорій Тяпкін, "без цього неможливо зробити наступний крок - перейти у 2019 році до змін у наданні вторинного рівня медичної допомоги, а в 2020 році завершити реорганізацію третього рівня спеціалізованої медичної допомоги".

Для забезпечення успішного реформування медичної сфери упродовж останнього півроку фахівці комунального некомерційного підприємства "Одеський центр здоров'я та комунікацій" (ОЦЗК) вже провели 6 тренінгів для економістів, статистиків та інших фахівців лікувальних закладів другого рівня. До кінця року буде проведено ще два тренінги, що будуть, зокрема, стосуватись обгрунтування вартості медичних послуг.

У подальшому ОЦЗК належить організувати післядипломну перепідготовку медиків: по завершенні піврічних курсів усім фахівцям будуть видавати відповідні сертифікати про здобуту кваліфікацію.

Читайте також: Керівників ОТГ треба навчати використовувати ресурси для розвитку громад

"Перепідготовку пройдуть усі медпрацівники, відповідно з потребою медичних закладів у цей перехідний період. Уже зараз формуємо заявку на 2019 рік на післядипломну перепідготовку спеціалістів, для прикладу, для надання паліативної чи невідкладної медичної допомоги. Однак остаточно буде затверджено програму перепідготовки у серпні - після аналізу заповнених жителями Одещини декларацій пацієнтів та лікарів, який можна вважати своєрідним меморандумом про співпрацю", - сказала головний лікар ОЦЗК Оксана Пастернак.

Наприкінці учасники конференції підбили підсумки роботи у форматі робочих груп, які обговорювали і формували списки кандидатур у члени майбутніх госпітальних рад дев'яти округів Одещини.

Програма «U-LEAD з Європою» спільно фінансується Європейським Союзом та його країнами-членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією й підтримує реформу децентралізації та її секторальні напрямки.

Фото Ніна Ляшонок / Укрінформ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-