"Рівний-рівному": Українські регіони та громади співпрацюватимуть з європейськими

Децентралізація
Укрінформ
У Києві пройшла стратегічна нарада за сприяння програми "U-LEAD з Європою"

В межах пілотного проекту "Рівний-рівному", що проводиться в рамках робочої групи "Комітет регіонів ЄС-Україна" з підтримки децентралізації, протягом 2018 року відбуватиметься розбудова партнерства між п’ятьма місцевими та регіональними органами влади (2 облради та 3 ОТГ) і п’ятьма регіонами та муніципалітетами ЄС, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Це унікальний проект у тому розумінні, що ці партнерства розвиватимуться в межах Робочої групи "Комітет регіонів ЄС-Україна" та з нашим залученням. І тому це дає нам нагоду мати потужну політичну волю, а також підтримку і сприяння конкретним заходам, передбаченим програмою", - заявив директор програми "U-LEAD з Європою" від німецької компанії GIZ Бастіан Файгель.

Бастіан Файгель
Бастіан Файгель

Він повідомив, що визначення партнерів з європейської сторони ще триває. "Зараз ми оцінюємо потреби українських партнерів і вже потім, залежно від цих потреб, будемо остаточно підшукувати відповідних європейських партнерів. 8 березня у Брюсселі відбудеться фінальне оголошення цих партнерств", - сказав Файгель.

За його словами, ключова мета ініціативи - започаткувати справжнє партнерство між українськими та європейськими регіонами і громадами, а також "показати всім, як це партнерство може привабити інших партнерів до реформи місцевого самоврядування в Україні".

"Нові ОТГ стикаються з певним рядом проблем, зокрема кадровими та економічними. Ми вбачаємо співпрацю у тому, щоб українська сторона могла ставити конкретні питання, а європейські партнери допомогли з їх вирішенням", - зазначив він.

Наприкінці 2018 року будуть підбиті підсумки та ухвалене рішення щодо подальшої долі проекту. "Спочатку ми хочемо, щоб запрацював цей пілотний проект. Наприкінці року будемо вирішувати, чи робити новий раунд партнерств, чи розширювати наявні партнерства", - сказав директор програми "U-LEAD" від GIZ та додав, що першим кроком буде мотивувати європейців, щоб вони проявили зацікавленість до українських партнерів.

Перший секретар Представництва Європейського Союзу в Україні Бенедикт Геррманн наголосив на підтримці "будь-яких починів щодо зав’язування контактів між місцевими органами влади України та ЄС". "Сподіваємося, що у майбутньому буде ще більше громад, які будуть єднатися з європейськими партнерами", - зазначив він.

Бенедикт Германн
Бенедикт Геррманн

Для участі у програмі обрано 5 партнерів, які представляють два регіони України (Харківська обласна рада та Хмельницька обласна рада) і три об’єднані територіальні громади - Веселівська і Широківська ОТГ (Запорізька область), Чемеровецька ОТГ (Хмельницька область). Голови облрад та ОТГ провели презентації своїх регіонів та громад. Відбулося також підписання меморандумів про співпрацю та взаєморозуміння між учасниками проекту від України та Мінрегіоном і програмою "U-LEAD з Європою", яка забезпечує технічну та фінансову підтримку обраних українських партнерів у рамках цієї ініціативи.

Перший заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ В’ячеслав Негода підкреслив, що головне завдання проекту - налагодити партнерські відносини з рівнозначними партнерами. "І тут не лише питання обміну досвідом, розвитку громад і регіонів, а також налагодження дружніх контактів в умовах, коли Україна інтегрується в європейський простір в рамках Угоди про асоціацію Україна та ЄС", - наголосив він.

В’ячеслав Негода
В’ячеслав Негода

За словами посадовця, проект не передбачає надання грантів на конкретні проекти з розвитку в регіонах та громадах Україна. Водночас, можливим є фінансування розробки таких проектів, адже часто на місцевому рівні бракує саме фахівців із досвідом у цих питаннях. "Основна мета - це знайти спільні бізнесові і культурні інтереси, щоб малий і середній бізнес налагодили контакти. Проект допомагає тим, що самій громаді не треба шукати партнера у Європі. Проект підбере, профінансує поїздки туди, європейських партнерів - сюди, також стажування. Тобто, проект відкриває можливості, і треба, щоб наші українські учасники їх використали по максимуму", - заявив перший заступник міністра.

Він зазначив, що проект є пілотним і в ньому беруть участь лише 5 українських регіонів та громад. Але надалі не виключається його розширення. "Ми маємо відпрацювати усі технічні питання. Також дуже важливо, щоб проект викликав зацікавленість, у першу чергу, з європейської сторони - щоб ми знайшли відповідні муніципалітети чи ради регіонального рівня", - зауважив Негода.

Окремо він наголосив на важливості чітких і привабливих презентацій під час запланованої на 8 березня зустрічі у Брюсселі з європейськими партнерами. "Роботи поки над цими презентаціями ще багато, адже основне завдання будь-якої презентації - це викликати зацікавленість іншої сторони до співпраці. А в деяких презентаціях вказали, що і там проблема, і там, і там, однак це все одно що збиратися на побачення, а при зустрічі казати, що квартири немає, роботи немає, зарплати немає, та ще й хворий", - заявив Негода у коментарі кореспондентові Укрінформу.

Зробити ці презентації "конкретнішими" допоможуть експерти U-LEAD, пообіцяв заступник директора програми "U-LEAD  з Європою" від GIZ Андрей Хорват.

Комітет регіонів ЄС-Україна: нарада про співпрацю в межах ініціативи "Рівний-рівному" / Фото: Тарасов Володимир. Укрінформ

Після обрання європейських партнерів протягом лютого за сприяння U-LEAD також буде завершено створення партнерських груп та визначено напрямки співпраці. Стартовий захід партнерської ініціативи "Рівний-рівному" відбудеться у Брюсселі 8 березня. Протягом наступних двох місяців відбуватиметься підготовка до навчальних поїздок до європейських партнерів, які заплановані на червень. Під час п'ятого засідання робочої групи "Комітет Регіонів ЄС - Україна", яке пройде у Києві орієнтовно 24-28 вересня, буде представлено результати спеціалізованих стажувань у країнах-членах ЄС та інших заходів, а також відбудеться планування подальшої діяльності. Візити європейських представників до українських партнерів заплановані на жовтень.

Як відомо, ініціатива "Рівний-рівному" розроблена в рамках Робочої групи "Комітету регіонів ЄС-Україна" і спрямована на розвиток партнерських відносин між місцевими та регіональними органами влади ЄС та України, а також обміну досвідом, що сприяє місцевому та регіональному рівні.

Програма "U-LEAD  з Європою" фінансується спільно Європейським Союзом і державами-членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією й підтримує реформу децентралізації та її секторальні напрямки. 

Василь Короткий, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-