Рада з екологічної безпеки та Союз юристів співпрацюватимуть з екологічних питань

Рада з екологічної безпеки та Союз юристів співпрацюватимуть з екологічних питань

Укрінформ
Громадські організації «Рада з екологічної безпеки» та «Союз юристів України» будуть співпрацювати у вирішенні питань щодо порушень екологічного законодавства України.

Відповідний меморандум про співпрацю громадські організації підписали у п'ятницю в Києві, повідомляє кореспондент Укрінформу. 

«Ми зобов'язуємося надавати юридичну допомогу, допомагати вирішувати проблеми, які можуть виникнути як в житті, так і в судах, так і при заявленні позовів до підприємств, які порушують екологічні закони, до громадян, які зловживають владою, перебуваючи на посадах, і порушують екологічне законодавство. Тобто всі юридичні проблеми з цим пов'язані», -  наголосив голова ГО «Союз юристів України» Святослав Піскун.

Він пояснив, що причина такої ініціативи криється у ліквідації Природоохоронної прокуратури, яка займалася охороною навколишнього середовища. 

«Оскільки ця прокуратура зараз ліквідована, сьогодні в державі немає органу та організації, які займаються охороною навколишнього середовища,  ми - юристи і екологи, і члени партії «Зелена планета» вирішили допомогти нашій державі поборотися з тими негараздами, які виникають у зв'язку з псуванням нашої екології», -  сказав Піскун.

Як зазначила перший заступник голови ГО «Союз юристів України» Ніна Карпачова, такі речі консолідують людей на захист екологічних прав громадян України. 

«Хочу нагадати такий документ, як Орхуська конвенція,  яка надає право громадськості проводити екологічні експертизи, а влада зобов'язана обов'язково дослуховуватися до таких громадських експертиз, і без них не може рухатися жодна справа в галузі якраз екологічної безпеки», - зазначила Карпачова. 

Читайте також: В Україні створена система моніторингу водних ресурсів

В ході підписання меморандуму Піскун зазначив, що подібний документ про правову допомогу вже підписаний між «Союзом Чорнобиль України» і «Союзом юристів України». Внаслідок взаємодії, узгодженої в цьому меморандумі, додав він, «Союз Чорнобиль України» подав 12 тисяч позовів про відшкодування матеріальних збитків, які були завдані  людям невиплатою пенсії, зарплат, грошей на лікування. За словами Піскуна, ЄСПЛ   задовольнив майже всі позови та направив до Кабінету міністрів  України для виконання грошових компенсацій. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-