Інвентаризація земель може суттєво поповнити бюджети тергромад - експерт

Інвентаризація земель може суттєво поповнити бюджети тергромад - експерт

Децентралізація
Укрінформ
Об’єднані територіальні громади Хмельниччини минулого року реалізували 228 проектів і спрямували на розвиток інфраструктури 167 млн грн субвенції.

Про це в рамках Дня відкритих дверей повідомив Сергій Яцковський, директор Хмельницького Центру розвитку місцевого самоврядування, створеного за підтримки Програми "U-LEAD з Європою" та Мінрегіону. 

Участь у заході взяли представники керівництва області, депутатського корпусу, ОТГ та громадськості. 

День відкритих дверей у Центрі розвитку місцевого самоврядування (Хмельниччина). Фото Олексія Тимощука

“Об’єднані громади вже навчилися як наповнювати бюджети, так і освоювати державні субвенції. Рівень використання держсубвенцій минулого року склав близько 98,7%. Реалізуючи 228 проектів, територіальні громади області спрямували в розвиток інфраструктури 167 мільйонів гривень субвенцій”, - підкреслив Яцковський. 

Що ж до наповнення бюджетів, то досить "повноводним" джерелом, на його думку, є інвентаризація земель. Більшість громад області, які ще до цього не дійшли, якраз визначили на поточний рік це завдання одним із першочергових, зазначив він. 

За словами директора Хмельницького ЦРМС, нині область посідає друге місце в країні після Житомирщини за рейтингом формування тергромад. На сьогодні вже є 40 із запланованих 44-х ОТГ. Ще кілька чекають рішення центральних органів влади на офіційний початок роботи і проведення виборів у квітні цього року. 

Як наголосив у своєму виступі голова Хмельницької обласної ради Михайло Загородний, “хмельницькі територіальні громади є трішки успішніші за громади інших областей”. “І це дуже важливо, бо коли до мене звертаються депутати обласної ради з тих територій, де немає жодної громади, і кажуть, що їм на щось не вистачає коштів, то я відповідаю: причина у тому, що у них не створені територіальні громади. Бо діючі нині ОТГ минулого року у п’ять, шість, а то й у сім разів збільшили власні надходження лише за рахунок того, що увійшли в новий режим фінансування і використання коштів. І все це ми робимо для того, щоб досягти основної мети - створити умови для якісного проживання громадян на тій території”, - підкреслив Загородний.

Під час Дня відкритих дверей Хмельницького ЦРМС учасники заходу ознайомилися з пріоритетними завданнями в роботі Центру на поточний рік. Перше – створення нових якісних громад. Друге – надання практичної допомоги громадам у розробці стратегій розвитку. 

«Це дуже важливий документ для громади, бо жодна європейська інституція не працюватиме з громадою, якщо в неї немає стратегії розвитку", - нагадала радник з питань децентралізації Вікторія Любенчук. Експерт зазначила, що для того, аби максимально допомогти територіальним громадам у цій справі, вона розробила спеціальний календар, який покликаний зорієнтувати керівників громад у справі підготовки проектів для отримання грантів. 

Водночас учасники заходу зазначали, що, окрім безперечних переваг від утворення об’єднаних громад, є і проблеми. Зокрема голова Чемеровецької селищної ОТГ Олександр Собань поінформував, що після аналізу кадрового забезпечення у громаді лікарями, фельдшерами і вчителями, дійшли висновку про необхідність самим готувати молодих фахівців. Прийняли рішення про виділення відповідних коштів для навчання. 

Читайте також: На Житомирщині студентам запропонують стажування в ОТГ

У свою чергу в Колибаївській сільській об’єднаній громаді в рамках вирішення проблеми подолання злочинності на території сіл, що входять до ОТГ, крім організації приміщення для дільничного поліції, придбали за допомогою грантових коштів автомобіль, який став першою в Україні пересувною станцією поліції. Саме такі кроки керівництва, за словами заступника голови Колибаївської сільської ОТГ Дмитра Довганюка, навіть «скептиків об’єднаних громад перетворюють на їх щирих прихильників».

Програма «U-LEAD з Європою» фінансується Європейським Союзом і його державами-членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією. Її головне завдання надавати підтримку українському уряду в здійсненні реформи децентралізації. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-