На Черкащині дві ДВК видали виборцям бюлетені інших округів

На Черкащині дві ДВК видали виборцям бюлетені інших округів

Укрінформ
У Черкаській області на двох виборчих дільницях виборцям видали бюлетені інших округів. 

Про це повідомляють спостерігачі Громадянської мережі "Опора".

"На дільниці №710257 у с.Ребедайлівка (Михайлівська ОТГ) виборцю помилково видали бюлетені іншого округу, де він не має права голосувати. Проте виборець віддав свій голос за голову і депутата та вкинув бюлетень у виборчу скриньку. Після виявлення помилки комісія склала акт про помилково виданий бюлетень та видала виборцю ще один бюлетень вже його округу, дозволивши повторно проголосувати за депутата, що не відповідає вимогам ст. 77 закону України “Про місцеві вибори", - йдеться у повідомленні.

Як зазначаються в "Опорі", подібна ситуація сталася і на дільниці №710436 у с. Буки (Буцька ОТГ). Там виборцю теж помилково видали бюлетені іншого округу. Він проголосував, а після того, як вкинув їх у виборчу скриньку, звернувся до комісії з проханням ще раз проголосувати. Проте комісія йому відмовила, пояснивши, що він використав своє право голосу.

Подібна ситуація сталась і у Чернівецькій області, в Новоселицькій ОТГ, де члени комісії помилково видали декільком виборцям бюлетені не з їхніх округів. Помилку вдалося виявити ще вранці, бюлетені одразу розсортували по округах і вже більш ретельно стежили за правильністю їх видачі, проте скільки виборців проголосували не за "своїх" кандидатів, невідомо.

Тим часом на виборчій дільниці №730236 у Новоселиці зареєстровано майже 50 спостерігачів. Спостерігачі "Опори" фіксують випадки, коли від одного суб'єкта є 4-5 представників, хоча законом кандидатам і партіям дозволено мати на дільниці не більше двох.

За даними спостерігачів, періодично з'являється інформація про можливий підкуп виборців у межах Новоселицької ОТГ, проте наразі жодного підтвердження цій інформації нема.

Водночас напередодні дня голосування члени Юрковецької ТВК виявили помилки у виборчих бюлетенях і змушені були відправити їх на передрук. Друкарня швидко виправила помилку, тож у день голосування жодних проблем із бюлетенями в Юрковецькій ОТГ вже не було.

Читайте також: Вибори на одній дільниці Одещини опинились на межі зриву - ОПОРА

Відповідно до частини 13 статті 77 закону "Про місцеві вибори" у разі, якщо виборець, заповнюючи бюлетень, припустився помилки, він має право негайно звернутися з письмовою заявою до членів виборчої комісії з проханням видати йому інший. Члени ДВК видають інший бюлетень, а зіпсований негайно погашається як невикористаний, про що складається акт. Зіпсований і погашений виборчий бюлетень при підрахунку голосів ураховується як невикористаний і запаковується разом із контрольним талоном у пакет з невикористаними виборчими бюлетенями.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-