Контактна група у Мінську підтримала ідею

Контактна група у Мінську підтримала ідею "хлібного перемир'я"

Укрінформ
Тристороння контактна група з врегулювання ситуації на Донбасі підтримала звернення місцевих рад про дотримання режиму тиші на час збирання врожаю, тобто з 24 червня.

Про це повідомила Дарія Оліфер - прес-секретар представника України в ТКГ Леоніда Кучми. 

"Тристороння контактна група підтримала звернення місцевих рад про початок т.з. хлібного перемир'я - дотримання режиму тиші на час збирання врожаю з 24 червня 2017 року і далі", - зазначила вона.

За словами Оліфер, на зустрічі наголошувалося, що ключем до виконання всього пакета Мінських угод залишається блок безпекових питань: "Повний і стійкий режим припинення вогню, виведення з території України російських військових формувань і важкого озброєння, доступ СММ ОБСЕ до всієї ділянки українсько-російського кордону - ці умови залишаються базовими і принциповими для прогресу по всіх напрямах".

У той же час, за її словами, українська сторона висловила обурення з приводу чергового випадку агресії по відношенню до патруля СММ ОБСЄ, що мав місце у не підконтрольній Україні Ясинуватій 20 червня 2017 року. "Ми категорично засуджуємо цю спробу залякати співробітників місії, вимагаємо знайти і покарати винних", - підкреслила Оліфер.

Вона зазначила, що на території ОРДЛО фіксується дедалі більше випадків насильства і погроз по відношенню до співробітників місії ОБСЄ. Так, починаючи з 23 квітня 2017 року, коли на території ОРЛО трагічно загинув представник СММ, кожний третій день відбуваються серйозні інциденти, пов'язані з безпекою СММ ОБСЄ.

Що стосується роботи гуманітарної підгрупи, то, за словами прес-секретаря Кучми, йде процес узгодження списків. "Ми чекаємо визначення конкретних термінів і форматів звільнення заручників. У цій роботі бере участь уповноважений Верховної Ради України з прав людини Валерія Лутковська", - уточнила вона.

Крім того, українська сторона вважає, що на порядку денному роботи політичної підгрупи мають стояти такі питання, як скасування експропріації українських і європейських підприємств в ОРДЛО; денонсація указу президента РФ про визнання документів, виданих псевдовладою ОРДЛО; відмова від встановлення т.з. кордону і рублевої зони на не підконтрольній Україні частині Донбасу; створення робочої підгрупи з українсько-російського кордону.

В економічній підгрупі, за словами Оліфер, тривала робота із забезпечення життєдіяльності інфраструктури Донбасу.

Фото: @BelarusMID

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-