Супрун: Сміття у Львові треба прибрати, поки не почалась епідемія тифу чи холери

Супрун: Сміття у Львові треба прибрати, поки не почалась епідемія тифу чи холери

Укрінформ
Лабораторний аналіз грунту, взятого біля сміттєвих майданчиків у Львові, показав дуже високий рівень бактерій, що є надзвичайно небезпечним.

Про це зазначила на брифінгу в.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун, яка відвідала Львів з робочою поїздкою, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Державна установа «Львівський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» надала результати проведених лабораторних досліджень грунту на мікробіологічні показники. Проби були відібрані 22.05.2017 року в Личаківському та Шевченківському районах Львова. За мікробіологічними показниками відібраний грунт є сильно забрудненим. Це  велика проблема, тому що воно може піти у воду. Багато захворювань переносять мухи. Розвелось чимало щурів, які можуть інфікувати людей. Чекаємо, щоби це вже було вирішено і щоб у нас не було епідемії тифу або холери»,- зазначила Супрун.

За її словами, у бесіді з нею Прем'єр-міністр Володимир Гройсман висловив розуміння проблеми і запевнив, що львів'яни не залишаться наодинці зі своїм лихом. Зокрема, він має намір звернутися до віце-прем’єр-міністра Геннадія Зубка, щоб він зібрав всіх голів ОДА і попросив, щоб міста і інші області брали на себе відповідальність.

В своїй підтримці запевнила львів'ян і сама Супрун, вона пообіцяла доповісти про ситуацію зі сміттям у Львові на завтрашньому засіданні уряду.

"Маємо докази від лабораторії, що є загроза здоров’ю людей, і ми будемо на найвищому рівні вирішувати цю проблему  разом з вами", - зазначила Супрун.

Водночас вона наголосила, що Львів – лише одне з тих міст, які мають проблему зі сміттям, - в Київській, Харківській, Чернігівській і Полтавській областях уже були випадки пожеж на сміттєвих полігонах. Проблема утилізації відходів є по всій Україні, бо ніде немає заводів, які переробляють сміття. Зараз будуть інвестиції у Львівську область, щоб переробляти  сміття. Такі країни, як Фінляндія, купують сміття в інших країн, бо вони їх перероблять і використовують як сировину для нового виробництва. Тому якщо ми попрацюємо, то зможемо подолати цю проблему. Якщо  буде співпраця міста з державою, то не буде потреби вводити надзвичайний стан.

Супрун також додала, що вирішення сміттєвої проблеми Львова - це робота на короткострокову перспективу, а треба вже сьогодні думати про те, як вирішувати питання переробки сміття на загальнодержавному рівні.

Як повідомлялось, 19 червня у Львові відбулось позачергове засідання міської комісії з питань ТЕБ і НС, під час якого наголосили на погіршенні ситуації в місті з вивезенням та утилізацією ТПВ за останній тиждень. Оскільки жодної реакції від органів державної влади на звернення минулотижневої комісії не було, то комісія повторно звернулась до голови ЛОДА, Секретаря РНБО, Уряду, Голови Верховної Ради та Президента України з приводу оголошення Львова зоною екологічного лиха.

Фото: Супрун

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-