Завод із переробки львівського сміття дали шанс побудувати трьом інвесторам

Завод із переробки львівського сміття дали шанс побудувати трьом інвесторам

Укрінформ
Відразу трьох переможців назвала обласна конкурсна комісія з визначення інвестора для будівництва сміттєпереробного заводу на Львівщині.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Ми отримали не просто шанс на будівництво сміттєпереробного комплексу, але утричі більше шансів збудувати такий завод на території  Львівщини. Важливим також є те, що робоча група ухвалила рішення про розгляд низки інших земельних ділянок та проведення громадських слухань щодо будівництва комплексів з утилізації ТПВ", - зазначила заступник голови Львівської облдержадміністрації Ірина Гримак.

Серед переможців -  компанія «ІЕК» (Інвестиційно-екологічна компанія), що представляє інтереси іноземного інвестора Waste to Energy International. Вона пропонує звести завод з термічної переробки сміття для виготовлення електро- та теплоенергії, який зможе переробляти 115 тис. тонн відходів у рік. Вартість будівництва становить приблизно 55 млн євро. Компанія хоче збудувати сміттєпереробний комплекс у Дрогобицькому районі, будівництво триватиме 2,5 роки.

ТОВ «Вейст менеджмент систем» та ТОВ «Глассворк технолоджі» претендують на ділянку у Миколаївському районі. ТОВ «Вейст менеджмент системс» пропонує технологію біосушіння для виробництва РДФ-палива. Це польсько-український проект, що здійснюватиметься спільно з IDS BUD та E.CORAX. Для будівництва першого етапу заводу потрібно три роки. На першому етапі завод зможе переробляти приблизно 80 тис. тонн відходів у рік, на третьому етапі обсяги збільшаться до 250 тис. тонн. Вартість проекту – 89 млн євро.

ТОВ «Глассворк технолоджі» представило комісії проект сміттєспалювального заводу, який вироблятиме теплову та електричну енергію. Завод зможе переробляти 350 тис. тонн відходів у рік. Вартість будівництва заводу становить 96,5 млн євро.

Тепер справа за ділянками  для спорудження сміттєпереробних підприємств. Їх на трьох інвесторів є дві. Тому обласна влада запропонує міській «прописати» одного із інвесторів на ТЕЦ-2 в межах Львова, територію якої французька фірма «Еджіс» визнала найбільш прийнятною для для спорудження сміттєпереробного комплексу.

За словами Гримак, конкурсантам запропонують ще кілька земельних ділянок на вибір. Проте остаточне рішення щодо будівництва заводів прийматимуть місцеві громади.

Конкурс на будівництво сміттєпереробних заводів на Львівщині облдержадміністрація оголосила 10 грудня минулого року. Конкурсна комісія відхилила половину інвестиційних пропозицій через відсутність необхідної документації.

Експерти комісії опрацювали подані конкурсні пропозиції та зробили висновок, що запропоновані інвесторами потужності підприємства та технології, а саме: термічна переробка (піроліс, спалювання) та виробництво RDF-палива, є найбільш прийнятними для регіону. Фінансові можливості інвесторів подані в конкурсних пропозиціях дозволяють реалізувати будівництво 3-ох заводів (комплексів) переробки ТПВ на території  Львівської області.

Наступний крок – проведення громадських обговорень щодо будівництва заводів на ділянках, що придатні для розташування об’єктів поводження з ТПВ.

Також технологічні передпроектні рішення будівництва комплексів перероблення ТПВ винесуть на розгляд містобудівної ради при Львівській облдержадміністрації. 

Як повідомлялося, 10 грудня 2016 року Львівська ОДА оголосила про початок відкритого конкурсу щодо вибору інвестора для будівництва та експлуатації комплексу з утилізації (переробки) твердих побутових відходів на території області. Для цього було опрацьовано 3 земельні ділянки під розміщення комплексу з утилізації ТПВ, зокрема в Яворівському, Миколаївському та Дрогобицькому районі. Пізніше земельну ділянку у Яворівському районі, зважаючи на звернення міського голови Львова, відповідним розпорядженням голови ЛОДА передано ЛКП "Збиранка".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-