Німецький експерт сказав, чому ОБСЄ продовжила мандат на Донбасі

Німецький експерт сказав, чому ОБСЄ продовжила мандат на Донбасі

Укрінформ
Продовження на рік мандата Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні свідчить про те, що у виконанні Мінських угод, незважаючи ні на що, зацікавлені всі країни Організації.

Таку думку експерт берлінського фонду «Наука і політика», фахівець у сфері міжнародної безпеки Вольфганг Ріхтер (Wolfgang Richter) висловив у коментарі кореспонденту Укрінформу у ФРН.

 «Хороша новина про продовження СММ в Україні полягає в тому, що моніторинг та здійснення Мінської угоди представляється все ще в інтересах усіх. Це також означає, що сприйняття загрози, що виходить за рамки заморожування конфлікту і передбачає відновлення великих наступальних операцій, в даний час не є реальним варіантом», - зазначив експерт.

Він звернув увагу на те, що хоча на перший погляд продовження мандата можна розглядати як рутинну ситуацію, однак реальність така, що будь-який мандат ОБСЄ вимагає консенсусу всіх 57 держав-учасниць, включаючи конфліктуючі сторони. Ріхтер нагадав про те, як влітку 2009 року довелося відкликати місію ОБСЄ в Грузії саме через відсутність консенсусу. При цьому в Молдові аналогічна працює вже більше двох десятиліть. Таким чином, в Україні діяльність ОБСЄ як і раніше корисна порівняно з найгіршими сценаріями.

Говорячи про чисельність персоналу, експерт закликав бути реалістами. У 2015 році було збільшено, згідно мандату, чисельність персоналу з 500 до 1000 осіб. «І проблема полягає в наборі і навчанні кваліфікованого персоналу в достатній кількості, тому й досі мету в 1 тисячу осіб не досягнуто повністю», - зауважив він.

Щодо технічного обладнання, Центр запобігання конфліктам, вже значною мірою збільшив якість і кількість охоронюваних автомобілів, спорядження для персоналу, радіозв'язку, обладнання для моніторингу тощо на основі наявного бюджету.

«І тут знову ж таки потрібно бути реалістом: бюджет СММ вимагає надзвичайного фінансування з боку держав-учасниць, в основному на основі добровільних внесків», - сказав Ріхтер і наголосив, що обсяг спеціального фінансування СММ досягає в даний час приблизно двох третин бюджету ОБСЄ.

Як раніше повідомлялося, 16 березня на засіданні Постійної ради ОБСЄ у Відні було продовжено мандат СММ в Україні на 1 рік до 31 березня 2018 року. Бюджет місії визначено в обсязі 105,5 млн євро.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-