У Запоріжжі відкрили виставку «Від Соборності до Незалежності»

У Запоріжжі відкрили виставку «Від Соборності до Незалежності»

Укрінформ
У Запорізькому обласному краєзнавчому музеї до Дня Соборності України відкрилася виставка «Від Соборності до Незалежності», в якій зібрано понад 50 експонатів, що ілюструють етапи звільнення від впливу СРСР в кінці 1980-х - початку 1990-х років.

Центральне місце в експозиції займають два жовто-блакитних прапори: один із прапорів було піднято в Запоріжжі під час святкування 500-річчя українського козацтва 5 серпня 1990 року, другий – перший український прапор, піднятий над запорізьким міськвиконкомом 27 серпня 1991 року головою обласного об'єднання Народного Руху України Костянтином Лямцевим.

В експозиції представлені також видання запорізької крайової організації НРУ, фотографії зі святкування 500-річчя запорізького козацтва, брошура Української Гельсінської спілки, листівки, що закликають не підтримувати комуністичну партію на виборах 1990 року, передвиборчі матеріали кандидатів у депутати від демократичних партій, документи запорізького об'єднання Товариства української мови ім. Т.Г. Шевченка.

Одні з найбільш показових експонатів - два рішення запорізького міськвиконкому: перше - що засуджує патріотичну (на підтримку проголошення Незалежності України) публікацію в газеті міськради «Запорізька Січ» від 20 серпня 1990 року; друге - про скасування даного рішення, прийняте у вересні 1990 року.

На виставці представлені також годинник В'ячеслава Чорновола, що був подарований ним на патріотичному фестивалі в Запоріжжі місцевому співакові Анатолію Сердюку.

Виставку, що відкрилася до Дня Соборності України, керівництво Запорізького краєзнавчого музею планує зробити постійно діючою.

Фото: Depo.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-