Відкрилася виставка документів про об'єднання УНР і ЗУНР

Відкрилася виставка документів про об'єднання УНР і ЗУНР

Укрінформ
Близько півсотні документів, що розповідають про події, пов'язані з об'єднанням Української Народної Республіки і Західно-Української Народної Республіки в 1917-1921 років, представлені на виставці, що відкрилася в Державному архіві Харківської області до Дня соборності України.

Про це кореспондентові Укрінформу розповіла головний фахівець відділу інформації і використання документів архіву Олена Сафонова.

"В експозиції представлені копії документів з фондів нашого архіву, а також центральних архівів України, присвячених Українській революції 1917-1921 років і проголошенню Акта злуки УНР і ЗУНР. Серед експонатів виставки є і копії третього і четвертого Універсалів, Декларації Української Центральної Ради про визнання автономії України, документи, присвячені формуванню Сердюкської дивізії на Харківщині - військового об'єднання збройних сил Української держави під час Громадянської війни в Росії, фото, накази Української держави", - підкреслила Сафонова.

За її словами, на виставці представлена і постанова з'їзду українців Валуйського повіту Воронезької губернії. "Цей документ містить звернення до Тимчасового уряду з вимогою включити до складу України Бесарабію і частини Воронезької і Курської губерній, які історично входили до складу Слобідської України. У цих губерніях було чимало українських сіл або населених пунктів зі змішаним населенням, іноді спорідненим. Вони відчували себе українцями, частиною України", - додала Сафонова.

За словами начальника відділу інформації і використання документів архіву Марії Ельксніт, українці того часу хотіли створити свою державу і мріяли про незалежність.

"Чому багато хто підтримав об'єднання УНР і ЗУНР? Тому що хотіли відокремитися від Росії. Деякою мірою, ця мрія досі актуальна", - відзначила вона.

Фонд держархіву Харківської області містить 2,5 млн одиниць зберігання, починаючи з XVI століття і до цього дня. Серед іншого тут є документи періоду 1919-1934 років, коли у Харкові розміщувався уряд Радянської України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-