Презентація проєкту оновленого закону про туризм

Презентація проєкту оновленого закону про туризм

Укрінформ
28 вересня, 14:00  -  пресконференція на тему: “Презентація оновленого закону про туризм” 

Організатор: Міністерство культури та інформаційної політики України.

Учасники: Олександр Ткаченко - міністр культури та інформаційної політики України; Мар’яна Олеськів - голова Державного агентства розвитку туризму; Дмитро Нальотов - народний депутат України, голова підкомітету з питань туризму та курортів комітету ВР з питань гуманітарної та інформаційної політики; Євгенія Кравчук - народний депутат України, заступник голови комітету ВР з питань гуманітарної та інформаційної політики.

Коротко. Під час заходу будуть представлені основні тези законопроєкту, який передбачає системне оновлення застарілого закону “Про туризм” - створення Єдиного туристичного реєстру, запровадження сучасної термінології, закладення механізмів створення цільових туристичних фондів тощо.

Акредитація представників ЗМІ: anna@ukrinform.com

У зв'язку з карантинними заходами кількість місць обмежена.

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/user/UkrinformTV 

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

При вході в Укрінформ обов'язкове вимірювання температури тіла безконтактним термометром і прохід через дезинфікуючу рамку. Вхід в зал тільки у масках та рукавичках. Дотримання дистанції 1,5 м.

Підсумкові матеріали:

МКІП презентувало законопроєкт про туризм, що передбачає створення Єдиного туристичного реєстру 

Міністерство культури та інформаційної політики спільно із парламентаріями та представниками туристичної галузі напрацювало новий законопроєкт про туризм, який містить низку важливих новацій.

Про це міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко сказав, представляючи на пресконференції в Укрінформі цей проєкт закону.

“Вже у процесі реєстрації (у Верховній Раді - ред.) новий законопроєкт про туризм. Про необхідність запровадження нового закону з огляду на виклики, які має сьогодні галузь, і на можливості, які є у туризму в Україні, говорили вже давно. Я вдячний колегам, бо ще коли я був у комітеті (ВР - ред.) ми почали говорити про цей закон, а сьогодні нарешті він побачить світ. До напрацювання цього законопроєкту долучилося багато представників індустрії”, - зазначив Ткаченко.

За його словами, законопроєкт передбачає системне оновлення застарілого закону “Про туризм”. Ним передбачено, зокрема, створення Єдиного туристичного реєстру, запровадження сучасної термінології, закладено механізми створення цільових туристичних фондів та інші нововведення. "Цей законопроєкт спробує вирішити багато питань, які зараз стоять перед туризмом. Бо всі ви знаєте, що під час карантину ця сфера проходить випробування, з іншого боку відкриває нові можливості", - додав міністр.

"Я дуже сподіваюсь, що цей закон стане основою тих змін, які ми усі очікуємо в цій галузі", - підкреслив Ткаченко та висловив сподівання, що ухвалення цього закону дозволить змінити той тренд, коли за кордон виїжджає набагато більше українців, ніж приїжджає сюди на відпочинок.

Як наголосив народний депутат , голова підкомітету з питань туризму та курортів Комітету ВР з питань гуманітарної та інформаційної політики Дмитро Нальотов, новий закон потрібен, адже нині відсутня єдина стратегія розвитку туризму як на державному, так і на регіональному рівнях, а чинна нормативна база, із 1995 року, не синхронізована зі світовою та загальноприйнятою. Крім того, неефективною є взаємодія між бізнесом та державою, і це треба виправляти, наголосив він.

“Ми також велику увагу приділяємо безпеці туризму. Велику увагу приділяємо фінансовому забезпеченню туроператорів, і тепер це буде ліквідне фінансове забезпечення, яке буде підкріплене реальними коштами на банківських рахунках, допоможе сформувати фінансову подушку і знизити ризики для страхових компаній, щоб вони могли для туристів вказувати більше варіантів своїх страхових продуктів. Вводимо обов'язкову страховку на повернення туриста додому в Україні та на вимушене перебування його за кордоном. Це потрібно в рамках не тільки сьогоднішньої ситуації із пандемією”, - сказав парламентарій.

За його словами, окремо прописано стандарти розвитку туризму, шляхи фінансування, у тому числі створення нових туристичних фондів.

Народний депутат, заступник голови Комітету ВР з питань гуманітарної та інформаційної політики Євгенія Кравчук зазначила, що згідно із цим законопроєктом, розробити Стратегію розвитку туризму має Міністерство культури та інформаційної політики, а затверджуватиме її Кабінет Міністрів. “Розроблятиметься вона раз на 5 років, але щороку переглядатиметься і вноситимуться певні корективи. Реалізує політики в сфері туризму Державне агентство розвитку туризму”, - сказала вона.

Голова Держагентства розвитку туризму Мар’яна Олеськів переконана, що новий закон про туризм дозволить шляхом створення єдиного туристичного реєстру та подачі статистичних даних через нього бачити загалом статистику по галузі для прийняття ефективних управлінських рішень, зокрема, маркетингових програм та планів на конкретних цільових ринках.

“Сьогодні ми зареєструємо це законопроєкт. Я хочу сказати, що текст законопроєкту не залізобетонний, ми переходимо від обговорення до формату правок, усіх прошу долучатися”, - додав Нальотов.

У профільному комітеті очікують, що Рада вже на цій сесії підтримає в першому читанні оновлений закон про туризм

У Комітеті Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики сподіваються, що парламент у першому читанні вже на цій сесії проголосує за оновлений закон про туризм.

Про це сказала під час презентації відповідного законопроєкту в Укрінформі заступник голови Комітету ВР з питань гуманітарної та інформаційної політики, народний депутат Євгенія Кравчук, передає кореспондент агентства.

«Зрозуміло, що після реєстрації пройде певний час на подачу альтернативних (документів – ред.), але ми долучили вже представників інших фракцій, тому, я думаю, що це буде консолідований законопроєкт. Ми його розглянемо на комітеті. І дуже би хотілось, щоб у першому читанні ми вже на цій сесії його проголосували», - зазначила Кравчук.

Вона додала, що наразі документ має пройти подальше обговорення з професійною спільнотою, а також уточнила, що робота над ним тривала практично рік, зокрема і в онлайн-форматі навіть під час карантину.

«Звичайно, є більш стратегічне завдання перед нами, як і перед міністерством, і профільною агенцією, і народними депутатами, - це щоб галузь туризму стала все-таки не дотованою галуззю, а це була дійсно галузь економіки. В країнах, де на це роблять ставку, туризм приносить до 10% ВВП. Звичайно, що програма-максимум для нас – щоб розвиток внутрішнього туризму, приїзд сюди іноземців, подорожі Україною самих громадян України приносили в тому числі прибутки для приватного бізнесу і загалом для економіки України», - зауважила Кравчук.

Як повідомляв Укрінформ, Міністерство культури та інформаційної політики підготувало новий законопроєкт про туризм, який містить низку важливих новацій.

Глава МКІП Олександр Ткаченко зазначив, що законопроєкт передбачає системне оновлення застарілого закону “Про туризм” і передбачає, зокрема, створення Єдиного туристичного реєстру, запровадження сучасної термінології, закладає механізми створення цільових туристичних фондів та інші нововведення.

Новий закон про туризм стимулюватиме гідів виходити “з тіні” - голова Держтуризму

Новий закон про туризм після його ухвалення дасть можливість гідам виходити “з тіні” і працювати за правилами, встановленими органами місцевого самоврядування.

Про це сказала під час презентації в Укрінформі законопроєкту про туризм голова Державного агентства розвитку туризму Мар’яна Олеськів, повідомляє кореспондент агентства.

«Питання щодо екскурсійної діяльності – це одна із сфер, в якій ми мали дуже багато різних думок. Ми аналізом різних учасників даного процесу дійшли висновку і саме таким чином відобразили в цій редакції (законопроєкту – ред.), що Єдиний туристичний реєстр надає можливості реєстрації гідів, але про те, чи проводити таку реєстрацію чи ні, рішення приймають виконкоми органів місцевого самоврядування. І також вимоги приймаються на місцях. Тому що є якісь невеличкі місцевості, селища, де гіди дійсно - це люди, які працюють на іншій роботі і у вільний час проводять екскурсії. Вони кажуть, що якщо ми не врегулюємо це повністю для всіх, то це вб’є їхню діяльність», - пояснила Олеськів.

Водночас вона зазначила, що є міста Київ, Львів, Одеса, Харків, де є повноцінна робота гідів, які повинні мати відповідний фах і бути професіоналами. Тож це має стати професією, яка дійсно поважається, яка є добре оплачуваною. «І саме ці функції ми даємо», - зауважила Олеськів.

«Ми також ввели, що за наявності беджа – це буде державного зразка, типовий бедж – будуть безкоштовні входи в державні, комунальні музеї, а також доступ до архівів. Тобто ми хочемо таким чином закон не зарегулювати, поставити в рамки, а надати більше можливостей. І в подальшому ми як Державне агентство розвитку туризму і органи місцевого самоврядування будуть, зокрема, для тих гідів, які зареєстровані, які працюють з беджами легально, робити навчання, безкоштовне підвищення кваліфікації - таким чином, щоби ми не заставляли, а стимулювали гідів сьогодні виходити “з тіні” і працювати по тих правилах, які встановлені органами місцевого самоврядування», - зазначила голова Держтуризму.

Як повідомляв Укрінформ, Міністерство культури та інформаційної політики підготувало новий законопроєкт про туризм, який містить низку важливих новацій.

Глава МКІП Олександр Ткаченко зазначив, що законопроєкт передбачає системне оновлення застарілого закону “Про туризм” і передбачає, зокрема, створення Єдиного туристичного реєстру, запровадження сучасної термінології, закладає механізми створення цільових туристичних фондів та інші нововведення.

Відео:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-