Чи підтримують українці створення помісної автокефальної православної церкви: презентація результатів дослідження

Чи підтримують українці створення помісної автокефальної православної церкви: презентація результатів дослідження

Укрінформ
27 червня, 13.30 - «Створення помісної автокефальної православної церкви в Україні: що думають українці та експерти?».

Організатор: Фонд «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва.

Учасники: Максим Паращевін - кандидат соціологічних наук, експерт фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва, старший науковий співробітник Інституту соціології НАН України; Людмила Филиппович - доктор філософських наук, завідувач відділу історії релігій та практичного релігієзнавства Відділення релігієзнавства Інституту філософії НАН України; Олена Богдан - кандидат соціологічних наук, доцент кафедри соціології Національного університету «Києво-Могилянська академія»; Олег Кисельов - кандидат філософських наук, докторант кафедри культурології Національного педагогічного університету імені М.П. Драгоманова; Георгій Бушуєв - стажер-аналітик Фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва.

Питання до обговорення.

-Створення Української помісної  автокефальної православної церкви: чи підтримують громадяни? 

-В який спосіб може створюватися єдина православна церква:  думки громадян та експертів.

-Отримання автокефалії: можливі здобутки та наслідки.

-Як створення помісної автокефальної православної церкви позначиться на відносинах з іншими конфесіями?

Підсумкові матеріали:

Створення помісної православної церкви в Україні підтримує 31% населення - опитування

Ініціативу створення помісної автокефальної православної церкви в Україні підтримує 31% населення. Це засвідчили результати загальнонаціонального дослідження громадської думки, проведеного Фондом "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва спільно з Центром Разумкова. 

Про це сказав під час круглого столу в Укрінформі кандидат соціологічних наук, експерт фонду "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва, старший науковий співробітник Інституту соціології НАН України Максим Паращевін, повідомляє кореспондент агентства. 

"Загалом створення в Україні автокефальної помісної православної церкви підтримує 31% серед усього населення. Не підтримують 20%. Решті населення це або байдуже (35%), або вони не мають певної відповіді (14%)", - зазначив Паращевін.

За його словами, істотним чинником у підтримці чи непідтримці створення автокефальної помісної православної церкви є регіональний. Переважно підтримують таку перспективу у Західному (58%) та Центральному (35%) регіонах. Переважно не підтримують на Півдні (24% проти, 9% за), Сході (відповідно 28% і 10%) та на Донбасі (18,5% і 28%). Проте значна частина населення у регіонах ставиться до пропозиції створення єдиної помісної церкви байдуже чи не має певної відповіді. У Південному регіоні таких 66%, Східному - 62%, на Донбасі  - 53%, у Центральному регіоні - 47%, Західному - 30%.   

Він також зазначив, що загальна підтримка чи заперечення ідеї створення помісної церкви має суттєві конфесійні відмінності. Серед прихильників Української православної церкви Київського патріархату створення помісної церкви підтримують 45%, не підтримують 18%. Серед прихильників УПЦ МП підтримують такі дії 23%, не підтримують 40%.

"Загалом лише 11% населення певні, що створення Української православної церкви належить до першочергових. Ще 23% вважають це питання актуальним, але не першочерговим. На думку 23% опитаних, це питання неактуальне", - сказав соціолог.

Загальнонаціональне опитування населення України було проведене Фондом "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва спільно з соціологічною службою Центру Разумкова з 19 по 25 травня 2018 року в усіх регіонах України за винятком Криму та окупованих територій Донецької та Луганської областей. Опитано 2019 респондентів віком від 18 років. Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%.

Відео з прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-