Презентація книги «Забута перемога Болбочана»

Презентація книги «Забута перемога Болбочана»

Укрінформ
18 квітня 10.00 - Презентація нового видання історика Сергія Громенка "Забута перемога. Кримська операція Петра Болбочана 1918 р." 

Організатор: Український інститут національної пам'яті.

Учасники: Володимир В'ятрович - Голова Українського інституту національної пам'яті, кандидат історичних наук, публіцист; Сергій Громенко - кандидат історичних наук, публіцист, фахівець з кримської гуманітарної проблематики; Кирило Галушко - історик, соціолог, викладач, публіцист, блогер.

Довідково. Книжка присвячена спробі Української Народної Республіки у квітні 1918 р. включити до свого складу Кримський півострів, попередньо визволивши його від більшовиків, що раніше узурпували там владу. У книзі розповідається про трактування "кримської проблеми" на світовій арені у березні 1917 - квітні 1918 років, про сили і плани сторін, про хід бойових дій на півострові та про втрачену унікальну можливість приєднати Крим до України ще сто років тому.

Підсумкові матеріали:

У столиці презентували книгу про звільнення Криму від більшовиків 100 років тому

Книгу "Забута перемога. Кримська операція Петра Болбочана 1918 року", яку видав Український інститут національної пам'яті (УІНП), презентували у Києві.

Про це сказав голова УІНП Володимир В'ятрович, повідомляє кореспондент Укрінформу.

В'ятрович зазначив, що книга особливо актуальна, оскільки розвінчує російську пропаганду про начебто неукраїнський Крим і демонструє досвід визволення півострова.

"Ми презентуємо книгу, яка розповідає про звільнення Криму, що відбулося 100 років тому, у квітні 1918 року. Вона про те, що українська історія - це не тільки трагедії, а й славні перемоги. Важливо пам'ятати про перемоги, тому що це той досвід, який нам потрібний, щоб його повторити", - підкреслив він.

За словами автора - історика Сергія Громенка, книжка оповідає про спробу УНР у квітні 1918 року приєднати до себе Кримський півострів, попередньо визволивши його від більшовиків, що раніше захопили там владу. У ній йдеться не тільки про бойові дії кримської групи Армії УНР під керівництвом Петра Болбочана, а й загалом про контекст кримської історії.

"Російська пропаганда стверджує, що Україна до Криму не має жодного відношення. Якраз кримська операція Петра Болбочана показує, що це насправді не так. Україна боронила свої права на Крим, зокрема й на міжнародній арені", - сказав історик.

Він розповів, що у січні 1918 року більшовики, які опиралися на сили Чорноморського флоту, здійснили в Криму державний переворот, узурпувавши владу. Деякі органи розігнали, деякі розстріляли, зокрема й лідера кримськотатарської національної революції Номана Челібіджіхана.

"24 квітня українські війська увійшли в кримську столицю - Сімферополь. 25 квітня був звільнений від більшовиків Бахчисарай. На цьому, на жаль, переможний український поступ закінчився. Залишався крок до Севастополя, до Чорноморського флоту, але німецькі війська почали блокувати українські частини в Сімферополі і Джанкої. Після трьох днів блокади Київ вирішив, що союз з Німеччиною важливіший, ніж оволодіння Кримом. Українські війська почали повертатися на материкову Україну, не зазнавши жодної воєнної поразки", - поінформував автор.

Він також зазначив, що радянські і білогвардійські учасники тих подій у мемуарах писали, що у Феодосії і Керчі місцеве населення виходило зустрічати військо Болбочана з українськими прапорами.

"У нинішніх умовах ми дуже сильно наблизилися до паралелей з минулим століттям. У нас знову Крим перебуває під іноземною окупацією, яка стверджує, що це не окупація, що це свідомий вибір кримчан. Ми знову у стані дискусій щодо майбутнього устрою півострова, так само, як наприкінці 1917-го - на початку 1918 року", - сказав Громенко.

Зазначається, що книга видана накладом 1 тис. прим., який буде безкоштовно розповсюджений у бібліотеках України. Також її можна отримати, звернувшись листом до Українського інституту національної пам'яті. Вона вже доступна в електронному форматі на сайті УІНП за посиланням: https://goo.gl/ehbVHs. 

Відео з прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-