До 75-ліття створення УПА. Презентація фотолітопису «Українська Повстанська Армія 1942-1954»

До 75-ліття створення УПА. Презентація фотолітопису «Українська Повстанська Армія 1942-1954»

Укрінформ
23 січня 14.15 - Презентація фотолітопису  з нагоди 75-ліття створення УПА «Українська Повстанська Армія 1942-1954»

Організатор: Всеукраїнська правозахисна організація «Меморіал» імені Василя Стуса».

Учасники: Богдан Моркляник - громадський діяч, перший заступник голови правління ВГО «Меморіал» імені Василя Стуса; Данило Цьвок - заступник директора Національної світлинотеки  "Українська мить"; Роман Грицьків - історик, співавтор та відповідальний редактор фотоальбому, директор Мистецького Фонду імені Короля Данила; Микола Посівнич - історик, президент Благодійного фонду «Літопис УПА» імені Володимира Макара, науковий співробітник Інституту українознавства ім. І.Крип'якевича НАН України; Іван Патриляк - доктор історичних наук, декан Історичного факультету Київського національного університету ім. Т.Шевченка.

Коротко. У 2017 році виповнилося 75-років з моменту створення Української Повстанської Армії. Протягом 1940-1950 років український визвольний рух розгорнув збройну та ідеологічну боротьбу проти нацистського та комуністичного тоталітарних режимів.

 Всеукраїнська правозахисна організація «Меморіал» імені Василя Стуса», Мистецький Фонд імені Короля Данила, Благодійний фонд «Літопис УПА» імені Володимира Макара та Національна світлинотека «Українська Мить» видали фотоальбом, присвячений історії Української Повстанської Армії. Авторами ідеї та керівниками проекту є Степан Кубів, Олександр Святоцький, Руслан Стефанчук, Микола Стефанчук.

Відповідальний редактор видання - історик Роман Грицьків.

У фотолітописі «Українська Повстанська Армія 1942-1954» опубліковано максимальний комплекс фотоматеріалів, що стосуються українського визвольного руху 1920-1950 років. Цей проект об'єднав досвід більш як півстолітніх досліджень на тему УПА. Узагальнивши та підсумувавши історичні праці та джерела, автори, за допомогою фотоматеріалів, представили цілісне бачення і масштаб Українського визвольного руху.

Фотолітопис складається з дев'яти розділів. Передмову до видання написав сотенний УПА Мирослав Симчич «Кривоніс», а післямову - голова Всеукраїнської правозахисної організації «Меморіал» Степан Кубів. Книга висвітлює передумови та основні етапи діяльності ОУН і УПА, боротьбу проти нацистських та комуністичних окупантів. Окремо в ній представлено героїчну роль жіноцтва у визвольній боротьбі, повстанський побут та символіку УПА. На особливу увагу заслуговують розділи, присвячені визначним постатям та ветеранам визвольного руху.

Видання дасть змогу кожному доторкнутися до історії, побачити минуле очима сучасників. Фотоальбом спонукає до переосмислення доленосних для нашого народу історичних подій, до самостійних пошуків та вивчення історії України, рідного краю, своєї родини.

Над виданням, яке стало  знаковою подією у суспільному, науковому та мистецькому житті України, працювали відомі фахівці з історії ОУН і УПА - Роман Грицьків, Іван Патриляк, Микола Посівнич та символіки - Олексій Руденко.

Додаткова інформація за тел.: + 38044-537-51-09 або e-mail: memorialukraine@gmail.com

Підсумкові матеріали:

Нащадкам очільників УПА вручили нагороди їхніх батьків

Координаційна рада з вшанування пам'яті нагороджених лицарів ОУН і УПА вручила відзнаки дітям героїв УПА, нагороджених за звитяжну боротьбу за волю України.

Нагородження відбулося в Укрінформі під час презентації фотолітопису до 75-річчя створення УПА.

"Золоті та срібні Хрести Заслуги - це найвища нагорода УПА, яка вручалась за особливі заслуги у визвольній боротьбі. Ви бачили, ці нагороди вручили, зокрема, двом найвищим керівникам УПА, які після загибелі Романа Шухевича очолили український визвольний рух - мова йде про Василя Кука, який став головним командиром УПА, та про Василя Галасу, який фактично став його заступником. Ці нагороди чекали свого часу з 1946 та 1949 років, адже в умовах підпілля не було можливості це все здійснити, і зараз їхні діти отримали ці нагороди", - зазначив історик Роман Грицьків.

Пам'ятну відзнаку, виготовлену за проектом відомого художника Ніла Хасевича, отримали сини Кука і Галаси, а також донька Кирила Осьмака, який керував визвольною боротьбою УПА.

За словами Грицьківа, раніше особисто нагороди отримали зв'язкові Романа Шухевича  Ольга Ільків і Дар'ї Гусяк, але переважної більшості ветеранів УПА вже немає серед живих. "Зараз ми отримали можливість вручити нагороди нащадкам, щоб пам'ять про визвольні змагання і внесок тих людей у боротьбу за волю України були належним чином увічнені і вшановані", - зазначив історик.

Як розповів голова Координаційної ради зі вшанування пам'яті нагороджених лицарів ОУН і УПА Микола Посівнич, загалом ці нагороди отримало близько 200 людей - від звичайних стрільців і до представників командування.

"В рамках роботи ми вже нагородили понад дві сотні повстанців, а точніше їхніх родин - синів, доньок та племінників, які отримали від нас цю нагороду у Львівській, Івано-Франківській, Волинській, Рівненській, Чернівецькій та Закарпатській областях", - зазначив він.

Організатори вже планують провести церемонію нагородження лицарів ОУН і УПА, нащадки яких живуть зараз у Німеччині, США та Канаді.

У Києві презентували фотолітопис історії УПА

Фотолітопис «Українська Повстанська Армія 1942-1954», що вийшов з нагоди 75-річчя УПА, містить величезний обсяг матеріалів, які стосуються українського визвольного руху 1920-1950 років.

Презентація фотоальбому відбулась у вівторок в Укрінформі, повідомляє кореспондент агентства.

"В цьому альбомі у науково-популярному контексті ми змогли подати основні віхи діяльності Української повстанської армії та її роль в історії України", - розповів відповідальний редактор видання історик Роман Грицьків.

Фотолітопис складається із 9 розділів, один з яких присвячений ролі жіноцтва у діяльності УПА.

"Не секрет, що саме жінки були дуже важливим фактором для стабільності і ефективності українського підпілля", - зауважив Гриців.

Книга висвітлює передумови та основні етапи діяльності ОУН і УПА, у виданні відображено повстанський побут та символіку УПА. Окремі розділи присвячені визначним постатям та ветеранам визвольного руху.

Один із них, сотенний УПА Мирослав Симчич (псевдо "Кривоніс"), підготував передмову до видання. Післяслово належить голові Всеукраїнської правозахисної організації «Меморіал» імені Василя Стуса першому віце-прем'єр-міністру Степану Кубіву, який є і одним з авторів ідеї.

"Завдання у підготовці цього фотолітопису полягало в тому, щоб відобразити найбільш характерні події УПА, історію та діяльність українських націоналістів і щоб не повторюватись, бо 15 років тому вийшов перший фотоальбом, який мав шалений успіх. Тоді це стало книжкою української історіографії. Ми намагалися подати через фото, через документи енциклопедію цієї визвольної боротьби, для цього переглянули понад десять тисяч різного роду документів", - розповів історик, президент Благодійного фонду "Літопис УПА" Микола Посівнич.

Фотоальбом видали Всеукраїнська правозахисна організація "Меморіал" імені Василя Стуса", Мистецький фонд імені Короля Данила, Благодійний фонд "Літопис УПА" імені Володимира Макара та Національна світлинотека "Українська Мить". Авторами ідеї та керівниками проекту є Степан Кубів, Олександр Святоцький, Руслан Стефанчук, Микола Стефанчук.

Відео з прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-