Екологія без департаменту. Чим може обернутися чиновницьке рішення  для жителів Хмельниччини?

Екологія без департаменту. Чим може обернутися чиновницьке рішення для жителів Хмельниччини?

Укрінформ
26 вересня 12.00 - Ліквідація департаменту екології на Хмельниччині. Наслідки й загрози

Організатор: МБО «Екологія-Право-Людина».

Учасники: Володимир Бучко - директор юридичного департаменту Міністерства екології та природних ресурсів України; Олексій Василюк, Петро Тєстов, Катерина Полянська - екологи МБО "Екологія-Право-Людина".

Коротко. Днями губернатор Хмельниччини Олександр Корнійчук ухвалив  рішення про ліквідацію департаменту екології, підписавши розпорядження «Про оптимізацію структури обласної державної адміністрації». На думку екологів, вже цього року такий крок призведе до суттєвого погіршення екологічних умов життя населення області.

Крім того, розпорядження прийняте всупереч Постанові КМУ від 2013 року, що передбачає передачу функцій, які стосуються охорони довкілля, обласним державним адміністраціям зі створенням відповідних структурних підрозділів. Крім того, в рамках нового Закону України про Оцінку впливу на довкілля (ОВД) у 2017 році ведеться робота над тим, щоб збільшити чисельність працівників у департаментах в областях.

Екологи та юристи Міжнародної благодійної організації «Екологія-Право-Людина» розкажуть про те, що стало передумовою рішення губернатора Хмельниччини, до яких наслідків воно може призвести, яким чином можна ліквідувати загрозу екологічного колапсу, що загрожує тепер Хмельницькій області.

Підсумкові матеріали:

Громадські активісти висловлюються проти ліквідації департаменту екології на Хмельниччині

Екологи міжнародної благодійної організації  "Екологія-Право-Людина" висловлюються проти ліквідації департаменту екології Хмельницької облдержадміністрації, яке ініціює очільник області Олександр Корнійчук.

Про це повідомив еколог МБО "Екологія-Право-Людина" Петро Тєстов у вівторок під час прес-конференції в Укрінформі.

 "Якщо подивитись правді в очі, можна впевнено сказати, що департамент екології абсолютно не справлявся з ситуацією щодо вирішення екологічних проблем Хмельницької області... Але якщо відповідні органи на місцях не працюють, то це не значить, що їх треба ліквідувати. Серед рядових працівників органів дуже багато хороших фахівців, які могли би організовувати державну політику при нормальному підході керівництва, при нормальному контролі з  боку природоохоронних органів", - сказав Тєстов.

Він додав, що екологи підтримують позицію міністра екології Остапа Семерака, який написав у Facebook, що звернувся у Генпрокуратуру для проведення перевірки стосовно голови екоінспекції і голови департаменту екології Хмельницької ОДА.

"Ми з боку громадськості повністю підтримуємо таку позицію міністра, що міністр обіцяє донести результати до громадськості. Ми будемо за цим слідкувати", - сказав Тєстов.

Еколог також зауважив, що після проведення перевірки чиновників можна буде оновити склад департаменту екології.

У свою чергу директор юридичного департаменту Міністерства екології та природних ресурсів України Володимир Бучко під час прес-конференції зауважив, що ліквідація структурного підрозділу екології на Хмельниччині, як і в будь-якій іншій області, призведе до того, що держава втрачає контрольованість охорони навколишнього природнього середовища.

"Забезпечити екологічний моніторинг не можливо без відповідних структурних підрозділів екології. Ми знаємо, що є локальний, регіональний і загальнодержавний моніторинг, тобто відсутність цієї інформації може призвести до спотворення екологічних даних", - пояснив він.

Бучко припустив, що може виникнути певний колапс на місцях стосовно отримання окремих дозвільних документів, які видаються підрозділами екології.

"Перед тим, як ліквідувати структурний підрозділ, очільник має подумати, як він забезпечує у короткій  і довгостроковій перспективі реалізацію екологічної політики", - зауважив він.

Як повідомлялося, міністр екології Остап Семерак 26 вересня написав у Facebook, (https://www.facebook.com/os.semerak/posts/1595297420490416?pnref=story), що він проти ліквідації управління екології у Хмельницькій ОДА, яку ініціює очільник області Олександр Корнійчук. Міністр також повідомив, що вже звернувся до Генеральної прокуратури України з метою перевірки викладених  Корнійчуком фактів щодо можливих порушень та зловживань посадовими особами департаменту екології на Хмельниччині.

Відео з прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-