Ближче до пацієнта. Як новітні моделі лікування туберкульозу сприятимуть подоланню страшної недуги

Ближче до пацієнта. Як новітні моделі лікування туберкульозу сприятимуть подоланню страшної недуги

Укрінформ
28 вересня 10.30 - Лікування туберкульозу має наблизитися до пацієнта

Організатор: Фундація "Громадський рух "Українці проти туберкульозу". 

Учасники: Віктор Пилипенко - голова Правління Всеукраїнської асоціації людей, які перехворіли на туберкульоз "Сильніші за ТБ", кандидат історичних наук; Олена Федоровська - член Правління Всеукраїнської асоціації людей, які перехворіли на туберкульоз "Сильніші за ТБ"; Ольга Клименко - активіст Всеукраїнської асоціації людей, які перехворіли на туберкульоз "Сильніші за ТБ"; Василь Баблюк - активіст Всеукраїнської асоціації людей, які перехворіли на туберкульоз "Сильніші за ТБ"; Віталій Руденко - співголова Всеукраїнської Коаліції "Зупинимо  туберкульоз разом", голова Правління БО "Українці проти туберкульозу".

Коротко. Під час  прес-конференції представники Всеукраїнської асоціації людей, які перехворіли на туберкульоз "Сильніші за ТБ" та Всеукраїнської Коаліції "Зупинимо туберкульоз разом" поінформують громадськість про пацієнт-орієнтовану модель лікування туберкульозу та роль Асоціації у її запровадженні, ознайомлять із новітніми міжнародними практиками профілактики та лікування туберкульозу.

Довідково. Всеукраїнська асоціація людей, які перехворіли на туберкульоз «Сильніші за ТБ» заснована у грудні 2016 року. Головною метою діяльності Асоціації є захист прав і свобод, передусім прав на охорону здоров'я, а також задоволення соціальних, культурних, економічних інтересів людей, які хворіють або перехворіли на туберкульоз, та тих, яких торкнулася проблема туберкульозу. Асоціація є членом східноєвропейського та центрально-азійського об'єднання «TB People» та Всеукраїнської коаліції «Зупинимо  туберкульоз разом». 

Станом на 01.01.2016 року поширеність усіх форм активного ТБ в Україні становила близько 85 чоловік на 100 тисяч населення. За даними ВООЗ,  23% випадків захворювання на ТБ у 2015 році  взагалі не було виявлено. Ситуація з ТБ критична у всьому регіоні Східної Європи та Центральної Азії.  

Захід організовано в рамках участі в регіональному проекті «Зміцнення систем охорони здоров'я для ефективного контролю за ТБ і МР-ТБ в країнах Східної Європи і Центральної Азії» (проект TB-REP), що спрямований на реформування системи протитуберкульозної допомоги як частини загальних реформ охорони здоров'я, та надає технічну підтримку протитуберкульозним проектам організацій громадянського суспільства. Реалізується проект за фінансової підтримки Глобального Фонду для боротьби зі СНІДом, туберкульозом та малярією і охоплює 11 країн Східної Європи і Центральної Азії (Азербайджан, Білорусь, Вірменія, Грузія, Казахстан, Киргизстан, Молдова, Узбекистан, Україна, Таджикистан, Туркменістан). 

Питання до обговорення:

Як пацієнт-орієнтовані моделі лікування туберкульозу можуть покращити сумну статистику захворюваності та смертності і чи справді не всі хворі на туберкульоз небезпечні для оточуючих?

Наскільки державні та місцеві органи влади готові до рішучих кроків для подолання багаторічної епідемії в країні і яка доля Національної програми протидії туберкульозу в Україні на 2017-2021 роки? 

Чи готові громадяни прийняти нові моделі лікування,  в яких буде враховано досвід людей, які подолали хворобу, і що робить громадянське суспільство для переходу до пацієнт-орієнтованих моделей протитуберкульозної допомоги? 

Підсумкові матеріали:

Пацієнтські громадські організації занепокоєні відсутністю держпрограми боротьби з туберкульозом на 2017-2021 роки

 Громадські організації, які об'єднують пацієнтів, що перехворіли на туберкульоз, занепокоєні тим, що в Україні досі не прийнято навіть концепцію національної програми боротьби з туберкульозом на 2017-2021 роки.

Про це на прес-конференції в Укрінформі у четвер, 28 вересня, заявив співголова Всеукраїнської коаліції "Зупинимо туберкульоз разом", голова правління благодійної організації "Українці проти туберкульозу" Віталій Руденко, повідомляє кореспондент агентства.

"На жаль, попередня національна програма боротьби з туберкульозом закінчилася 2016 року, а нова, на 2017-2021 роки, не прийнята ще навіть на рівні концепції. Це нас, м'яко кажучи, бентежить, тому що ми вважаємо, що питанню туберкульозу на національному рівні треба приділяти більше уваги", - сказав Руденко.

Він зазначив, що пацієнтські громадські організації, які об'єднують людей, що перехворіли на туберкульоз, тісно співпрацюють з Міністерством охорони здоров'я. За словами Руденка, МОЗ приділяє певну увагу боротьбі  з туберкульозом, але, на його особисту думку, недостатню.

У цьому контексті Руденко зауважив, що заступник міністра Оксана Сівак, яка займалася питаннями туберкульозу, звільнилася з посади, і "на сьогодні це питання стало".

"Тобто при МОЗ є робоча група по туберкульозу, але, на жаль, вона збиралася лише один раз. Ми зараз будемо писати листа в.о. міністра Уляні Супрун, щоб вона, можливо, активізувала цю діяльність. Я так розумію, що МОЗ зараз зайняте медичною реформою, але ми вважаємо, що туберкульоз - соціально небезпечне інфекційне захворювання, це як бактеріологічна зброя, тобто цьому питанню треба постійно приділяти увагу", - заявив співголова Всеукраїнської коаліції "Зупинимо туберкульоз разом".

Він також зазначив, що в Україні створено пацієнтський рух боротьби з туберкульозом і зареєстровано Всеукраїнську асоціацію осіб, постраждалих від туберкульозу. На переконання Руденка, їх треба активніше залучати до подолання епідемії туберкульозу в Україні.

"Саме пацієнти, які колись перехворіли на туберкульоз, мають брати активну участь не тільки у громадській діяльності, а й у вирішенні таких державних питань, як розробка і впровадження національної програми боротьби з туберкульозом, надійність та якість поставки ліків, захист прав та інтересів людей, які перехворіли та туберкульоз", - вважає Руденко.

Відео з прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-