«Орден матері бійця АТО»: презентація першої народної нагороди для матерів українських Героїв

«Орден матері бійця АТО»: презентація першої народної нагороди для матерів українських Героїв

Укрінформ
4 липня, 10.30 - Орден народжений у вогні - матерям бійців АТО. Перші нагородження в прямому ефірі.

Організатор: Всеукраїнська громадська організація «Країна». 

Учасники: Раїса Шматко - волонтер, лідер Всеукраїнського громадського жіночого руху «За вільну Україну»; Костянтин Дмитріашвілі - доброволець, сержант поліції ВП № 1 Новоайдарського відділу НПУ (місто Щастя), ювелір-модельєр, співавтор нагороди; Валентин Боришкевич - керівник програми «Волонтер АТО» Благодійного фонду «Україна - це я», доброволець полку ім. Кондратія Булавіна «Щастя - Січ», співавтор нагороди; Олександр Сопов - голова ВГО «Країна», автор відкритої нагородної системи «Знаки народної пошани», співавтор нагороди.

Коротко. «Орден матері бійця АТО» - унікальна нагорода, яка  виготовлена завдяки спільним зусиллям бійців АТО, волонтерів, ювелірів, дизайнерів та виробничників. 

Знак народної пошани прийнятий до капітулу Відкритої нагородної системи ВГО «КРАЇНА» та втілений в металі ВТО «ОРДЕН».

Підсумкові матеріали:

Активісти презентували нагороду - Орден матерям бійців АТО 

В Києві сьогодні презентували першу в Україні відкриту громадянську нагороду для жінок, чиї сини і чоловіки захищають Україну в АТО - Орден матерям бійців АТО.

Про це сказала волонтер, лідер Всеукраїнського громадського жіночого руху «За вільну Україну» Раїса Шматко під час прес-конференції в Укрінформі  на тему: "Орден, народжений у вогні - матерям бійців АТО. Перші нагородження в прямому ефірі", повідомляє кореспондент агентства.

"Я рада сьогодні презентувати Вам орден матері. Хочу, щоб жодна мати не була забута", - сказала Шматко.

У свою чергу присутня на прес-конференції голова парламентського Комітету з питань охорони здоров'я Ольга Богомолець зазначила, що в Україні на сьогодні підтримка для батьків, чиї діти загинули в АТО, не є великою. Зокрема, вона нагадала про закон, який забороняє забирати в АТО синів у випадку, коли в цій сім'ї вже є загиблі в АТО. 

"На жаль, держава сьогодні залишає поза увагою батьків героїв, і це прикро, адже виховати героя - це не просто відповідальність, це героїзм самих батьків. Мені хотілося б, щоб усі матері і дружини усвідомлювали, що їх втрата є не просто героїзмом, а набуттям для нашої держави, бо якби не їх сини, то сьогодні ми вже були б в іншій державі... В Україні є 4 матері, які втрати двох синів на цій війні. Я ініціювала закон, який заборонив забирати синів з тих родин, де вже є загиблі, і цей закон вже вступив в силу", - зазначила Богомолець. 

За словами голови Всеукраїнської громадської організації (ВГО) «Країна», автора відкритої нагородної системи «Знаки народної пошани», співавтора нагороди Олександра Сопова, нагорода є у відкритому доступі, її можна придбати і відзначити тих матерів, волонтерів та дружин бійців АТО, які сьогодні є прикладом героїзму.

"Вперше в світі створено інструмент, який дозволяє людині, поряд з якою герой, самому нагородити його. Орден матері бійця АТО ми намагалися створити бюджетним, бо в переважній кількості його даруватимуть діти - сини своїм матерям", - пояснив Сопов і додав, що вартість  такого ордену 170 грн.

За словами добровольця, сержанта поліції   Новоайдарського відділу Нацполіції України (місто Щастя), ювеліра-модельєра, співавтора нагороди Костянтина Дмитріашвілі, ідея створення цього ордену виникла в нього на передовій.

"Ідея цієї нагороди виникла в нас в один з днів на передовій, коли завітали волонтери. Нам захотілося віддячити цим людям, які з 2014 року, залишаючи свої родини, допомагають нам. Через деякий час я створив ескіз - прототип цієї нагороди. Дуже хотілося б, щоб ця відзнака була не лише в матерів бійців АТО, а дружин, які нас чекають, жінок-волонтерів, які щоденно допомагать нам. Завдяки виробничо-творчому об'єднанню (ВТО) "Орден" ця нагорода вже є", - поділився Дмитріашвілі.

Також під час прес-конференції Сопов нагородив першими відзнаками "Орден матерів бійців АТО" двох матерів - добровольця Костянтина Дмитріашвілі та добровольця полку ім. Кондратія Булавіна «Щастя - Січ» Валентина Боришкевича.

Як відомо, «Орден матері бійця АТО» - унікальна нагорода, яка  виготовлена завдяки спільним зусиллям бійців АТО, волонтерів, ювелірів, дизайнерів та виробничників. Знак народної пошани прийнятий до капітулу Відкритої нагородної системи ВГО «Країна» та втілений в металі ВТО «Орден».

Відео з прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-