Проблеми психосоціальної підтримки та  психологічного супроводу ветеранів війни та цивільних, які постраждали через збройний конфлікт

Проблеми психосоціальної підтримки та психологічного супроводу ветеранів війни та цивільних, які постраждали через збройний конфлікт

Укрінформ
23 лютого о 15.00 відбувся "круглий стіл" на тему: " Проблеми психосоціальної підтримки та  психологічного супроводу ветеранів війни та цивільних, які постраждали через збройний конфлікт". (Зала 2)

Організатор:  Благодійна організація «Серце воїна».

Учасники: Зоряна Черненко - доцент НаУКМА; Віталій Климчук - доктор психологічних наук професор кафедри клінічної психології Українського католицького університету; Роман Торговицький - доктор наук, випускник Гарвардського  університету, засновник Української БО  «Серце воїна»; Палієнко Тетяна - психолог, голова БО "Сфера добра"; член ГО "Українська Асоціація Психодрами", член МГО "Асоціація психіатрів"; Анатолій Сичевський - начальник Центру психологічного забезпечення підрозділів Оперативно-рятувальної служби цивільного захисту ДСНС України; Сергій Максименко - директор Інституту психології імені Г.С. Костюка НАПН України; Наталія Череповська - старший науковий співробітник; Володимир Голик - головний позаштатний спеціаліст МОЗ з реабілітації; Денис Барановський - старший офіцер відділу психологічного забезпечення Головного управління НГУ; Сергій Шум - представник МОЗ.

У дискусії взяли участь представники громадських організацій та державних структур, психологи та психіатри, ветерани та волонтери.

Коротко. Під час заходу БО "Серце воїна" презентувала дослідження щодо ситуації, яка склалася в Україні з психосоціальною реабілітацією  учасників АТО та цивільного населення. Оцінку здійснено у рамках проекту «Національна кампанія з адвокації за права ветеранів», за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID).

Підсумкові матеріали:

Система психологічної реабілітації учасників та потерпілих унаслідок бойових дій в Україні потребує вдосконалення - експерти

Психологічної реабілітації потребують не лише військові, які брали безпосередню участь в антитерористичній операції на Донбасі, а й цивільні люди, які так чи інакше постраждали внаслідок бойових дій, рідні загиблих і зниклих безвісти.

На цьому наголосила доктор правових наук Зоряна Черненко на засіданні круглого столу в Укрінформі, під час якого благодійна організація «Серце воїна» презентувала дослідження ситуації щодо психосоціальної реабілітації учасників АТО та цивільного населення.

«Постраждалі - понад 170 тисяч українських військовослужбовців, близько 1,8 мільйона внутрішньо переміщених осіб, родини загиблих або безвісти зниклих, потерпілі від катувань, полонені, учасники програми СБУ «На тебе чекають вдома» - ці люди потрапляють під категорію тих, хто потребує психологічної допомоги», - сказала Черненко. 

Однак, за її словами, нині Україна стикнулася з проблемою не лише законодавчого узгодження проведення психоемоційної реабілітації, а й повною відсутністю довіри до  психологів.

«Зараз ми маємо відсутність культури звернення по психологічну допомогу та брак довіри до психологів. Цими питаннями потрібно займатися на державному рівні», - зазначила експерт. 

Вона наголосила, що питаннями психологічної реабілітації бійців та мирного населення опікується декілька міністерств, а це означає необхідність координації дій між відомствами та місцевою владою.  

У свою чергу психолог Тетяна Палієнко зазначила, що держава виділяє кошти на психологічну реабілітацію військових, але, як правило, її здійснюють неналежним чином.

«Декілька років держава надає кошти, щоб відбувалася реабілітація наших бійців. Як правило, це направлення до санаторіїв. Але дуже часто належної профілактики немає. Дуже часто людей направляють до психіатричної лікарні, що також є неправильним кроком», - сказала Палієнко. 

У цьому зв'язку засновник організації «Серце воїна» доктор наук Роман Торговицький заявив, що в Україні потрібно розробити нову систему психологічної реабілітації та допомоги учасникам бойових дій та цивільним людям, які мали до цього відношення.

За його словами, головним завданням цієї системи має бути запобігання необхідності медикаментозного лікування.

Учасники круглого столу також зійшлися на думці, що в Україні необхідно передусім модернізувати нормативно-правову базу, що дасть змогу впроваджувати новітні підходи та методи адаптації постраждалих унаслідок бойових дій, а також створити «єдине вікно» звернень для демобілізованих, членів їхніх родин, переселенців і постраждалих від конфлікту.

Відео з прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-