Ринок праці 2016: роботи стало більше, а зарплати й досі бажають кращого

Ринок праці 2016: роботи стало більше, а зарплати й досі бажають кращого

Укрінформ
21 грудня о 14.00 відбулася прес-конференція на тему: “Ринок праці: підсумки 2016 року” за участю директора з розвитку Work.ua Сергія Марченка. (Зала 1)

Організатор: Work.ua

Обговорювалися питання:

 1. Підсумки 2016 року: вакансії, зарплати, резюме.

 2.  Зниження активності в зоні АТО як причина для коливань на внутрішньому ринку праці.

 3. Найбільш популярні і високооплачувані вакансії.

 4. Активність пошукувачів в різних регіонах.

 5. Digital-тренди року.

 6. Як вплине підвищення мінімальної заробітньої плати з 1 січня 2017 року на ринок праці?

Підсумкові матеріали:

Ринок праці в Україні почав виходити із затяжної кризи - Work.ua

Український ринок праці після кількох років проблем почав виходити із затяжної кризи.

Про це заявив директор з розвитку Work.ua Сергій Марченко на прес-конференції в Укрінформі.

“2016 рік - це перший рік, який був відносно спокійним на фронті, у нас було звідти менше поганих новин, і мені здається, що це дуже сильно вплинуло на ринок праці, принаймні ми бачили збільшення активності роботодавців. Тобто як тільки у країні стало більше стабільності, ми одразу ж побачили, що це вплинуло на кількість людей, яких роботодавці наймали. У середньому ріст кількості вакансій у цьому році склав приблизно 62% по відношенню до минулого року. Це дуже достойний показник, який демонструє, що український ринок праці нарешті після кількох років проблем почав виходити із затяжної кризи”, - сказав Марченко.

За його словами, за минулий рік Work.ua відвідало 28 млн унікальних користувачів, а загалом було 159 млн відвідувань, і всі ці користувачі проглянули більше одного трильйона сторінок.

“Зараз на Work.ua майже 2 млн резюме українців. Головний показник, що характеризує ринок праці - це кількість вакансій, які розміщують роботодавці. Цей показник показує, у якому стані знаходиться економіка. Чим більше у роботодавців є роботи, тим більшу кількість найманих працівників вони потребують. Це означає, що чим більше вони розміщують вакансій, тим краще у них ідуть справи, і тим більше попиту на працю українців. Приємно відмітити, що у цьому році не було жодного місяця, коли кількість вакансій була меншою, ніж торік. Ріст розпочався у другому кварталі, а найбільше вакансій було у червні”, - зазначив Марченко.

Найзатребуванішими професіями цьогоріч були ті, що пов’язані з продажем - Work.ua

Одними із найбільш затребуваних професій в Україні у 2016 році були ті, які пов’язані з продажем, зокрема, менеджер з продажу та продавець-консультант.

Про це заявив директор з розвитку Work.ua Сергій Марченко на прес-конференції в Укрінформі.

“Як і минулого року, одними із найбільш затребуваних професій були ті, що пов’язані з продажем. Зараз у нас на першому місці - менеджер з продажу. Таких вакансій на нашому сайті зараз майже 7 тис. На другому місці - продавець-консультант, на третьому - водій, на четвертому - бухгалтер, а замикає п’ятірку - торговий представник”, - зазначив Марченко.

Він зауважив, що у першій п’ятірці є професії, які наразі можна назвати потенційно зникаючими - водій та бухгалтер. При цьому, водії заробляють найбільше у категорії затребуваних професій, їх середня заробітна плата становить понад 9 тис. грн. Менеджерам з продажу пропонують неповних 8 тис. грн, трохи більше 6 тис. грн - продавцям-консультантам. Найменше із затребуваних професій заробляють касири - у середньому 4500 грн.

При цьому, за його словами, перше місце за кількістю пропозицій про роботу займає Київ, тут третина всіх вакансій сайту - 36 796. На другому місці Дніпро, а на третьому - Харків. Далі - Одеса та Львів.

Найбільше заробляють у Київській області, Одесі, Харкові, Миколаєві та Дніпрі. Найменше - Рівне, Житомир, Волинь, Суми та Чернігів.

Для великих міст підвищення мінімальної зарплати до 3 200 грн є формальністю - експерт

Наразі на сайті з пошуку роботи Work.ua майже немає вакансій із заробітною платою нижчою від 3 200 грн, тож тут можна аналізувати, наскільки вигідне для громадян розпорядження Кабміну про підвищення мінімальної заробітної плати.

Про це заявив директор з розвитку Work.ua Сергій Марченко на прес-конференції в Укрінформі.

“Зараз дуже резонансна тема - підвищення мінімальної заробітної плати до 3 200 грн. Скажу одразу, таких заробітних плат, які менші 3 200 грн на нашому сайті фактично немає”, - сказав Марченко.

За його словами, згідно останнього опитування, навіть молодь України заявляла, що хоче заробітну плату не менше 7 тис. грн.

“Давно уже на такі маленькі зарплати не претендують, тому по суті підвищення мінімальної зарплати до 3 200 грн - це формальність для великих міст. Звичайно, трохи інша ситуація з селами та районними центрами, там бувають заробітні плати, які об’єктивно нижчі”, - зауважив він.

Марченко також поінформував, що згідно опитування, яке проводив їхній сайт, частина роботодавців (13%) заявили, що через таку новацію дійсно найматимуть менше працівників, однак близько 60% заявили, що найматимуть більше або це взагалі ніяк не впливатиме на найм. Майже 60% роботодавців також заявили, що готові підвищити заробітну плату з січня наступного року тим, хто отримував менше цього мінімуму і лише 8% зізналися, що звільнять таких працівників.

ТОП-10 найоплачуваніших не ІТ-професій в Україні очолив викладач китайської мови

До найбільш оплачуваних в Україні професій, що не стосуються ІТ-сфери, наразі увійшли викладач китайської мови, фінансовий директор та директор з маркетингу.

Про це заявив директор з розвитку Work.ua Сергій Марченко на прес-конференції в Укрінформі.

“Коли ми почали підбивати підсумки з високооплачуваних професій в Україні, то зіткнулися з тим, що вся перша десятка високооплачуваних професій була зайнята представниками ІТ. Тому ми підготували дві десятки - одна десятка ІТ, а друга десятка - все, крім ІТ. На першому місці серед не ІТ-вакансій - викладач китайської мови. На другому місці фінансовий директор, на третьому - директор по маркетингу, на четвертому - генеральний директор. П’яте місце - хірурги”, - сказав Марченко.

За його словами, трейдер у рейтингу на шостому місці, директор по логістиці - на сьомому, на восьмому - керівник відділу продажу, директор філіалу - на дев'ятому місці, а також у десятку увірвалася стюардеса.

Відео з прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-