"Біловезька угода. 8 грудня 1991 року. Точка неповернення"

Укрінформ
8 грудня о 14.00 відбулася презентація фотолітопису "Біловезька угода. 8 грудня 1991 року. Точка неповернення", присвяченого подіям, що стали передумовою розпаду радянської імперії та створенню незалежної Української держави. (Зала 1) 

Були запрошені: Леонід Кравчук - перший Президент України; Степан Кубів -  голова Всеукраїнської правозахисної організації "Меморіал" імені Василя Стуса; Євген Нищук - Міністр культури України; Дмитро Павличко - український поет, громадсько-політичний діяч, Герой України; Юрій Рубан - керівник Головного департаменту з питань гуманітарної політики Адміністрації Президента.

Довідково. Фотоальбом підготовлено за ініціативи першого Президента України Леоніда Кравчука та голови Всеукраїнської правозахисної організації "Меморіал" імені Василя Стуса Степана Кубіва та видано Видавничим домом "Ін Юре".

Підсумкові матеріали:

Росіяни хочуть не стільки відновлення СРСР, як домінувати - Кравчук 

Керівництво РФ інколи спекулює на темі розпаду СРСР, однак це просто бажання використати настрої частини населення, яка ностальгує за радянською імперією. Насправді ж мрії Москви про відновлення якоїсь спільноти на зразок СРСР, де б вона домінувала над іншими країнами-членами, є нездійсненними.

Про це в ексклюзивному коментарі кореспонденту Укрінформу повідомив перший президент України Леонід Кравчук під час презентації в агентстві фотолітопису "Біловезька угода. 8 грудня 1991 року. Точка неповернення", присвяченого подіям, які стали передумовою розпаду радянської імперії та створення незалежної Української держави.

"Не думаю, що росіяни хочуть повернення Радянського Союзу. Вони хочуть домінувати, створити якусь спільноту - буде це союз чи ще щось - але щоб Росія там керувала, а усі були під Росією - служили їй, кланялися, виконували її волю, а не свою власну. Такого вони хочуть, але це - нездійсненна мрія", - заявив Кравчук. 

На його переконання, зараз світ змінився, і люди стали більш вільнодумні, що унеможливлює такі плани. "Це думки 19-го, може початку 20-го століття. А в 21-му столітті світ змінився, змінилися люди, вони зараз настільки розкуті і вільнодумні, що не дозволять нікому здійснити подібні плани", - зазначив екс-президент.

За його словами, керівництво РФ це усвідомлює: "Вони на цьому просто спекулюють, тому що частина людей у Росії підтримують саме таку політику".

Як повідомлялося, під час листопадового опитування російського "Левада-центру" було встановлено, що 56% росіян шкодують про розпад СРСР. При цьому головною причиною розпаду СРСР майже третина росіян (29%) визнала "безвідповідальну і нічим не обгрунтовану "біловезьку змову" Єльцина, Кравчука і Шушкевича". Опитування "Левада-центру" було приурочене до річниці підписання 8 грудня 1991 року угоди про припинення існування СРСР.

Кравчук не думає, що оригінал Біловезької угоди зник 

Повідомлення про те, що з архівів зник оригінал угоди, яка була підписана керівниками України, Росії та Білорусі у грудні 1991 року в Біловезькій Пущі і згідно з якою "СРСР перестав існувати як суб'єкт міжнародного права і геополітична реальність", можуть не відповідати дійсності.

Про це в ексклюзивному коментарі кореспонденту Укрінформу повідомив перший президент України Леонід Кравчук під час презентації в агентстві фотолітопису "Біловезька угода. 8 грудня 1991 року. Точка неповернення".

"Шушкевич (екс-лідер Білорусі Станіслав Шушкевич - ред.) про це сказав, я десь читав. Але це - неперевірений факт. Я його (Шушкевича) питав: він звернувся до когось, щоб йому дали цей договір, але йому хтось з архівів сказав, що його немає, десь зник. Але ніхто це не перевіряв. Я не думаю, що він зник", - заявив Леонід Кравчук.

При цьому, наголосив він, зникнення оригіналу договору про розпад СРСР та створення СНД не може мати жодних юридичних наслідків, адже є завірені відповідно до міжнародних стандартів копії, у тому числі в архівах ООН. 

Як відомо, ще у 2013 році колишній керівник Білорусі Станіслав Шушкевич заявив про зникнення оригіналу Біловезької угоди, що було виявлено ним у ході роботи над мемуарами. Як повідомляв "Голос Америки", при цьому деякі колишні представники керівництва Білорусі і високопоставлені співробітники апарату СНД підтверджували, що мають доступ лише до копій цього документа (http://www.golos-ameriki.ru/a/ussr/1599030.html).

Як повідомляв Укрінформ, за даними опитування російського "Левада-центру", яке було проведено у листопаді 2016 року, 56% росіян шкодують про розпад СРСР. При цьому головною причиною розпаду СРСР майже третина росіян (29%) визнала "безвідповідальну і нічим не обгрунтовану "біловезьку змову" Єльцина, Кравчука і Шушкевича". Опитування "Левада-центру" було приурочене до річниці підписання 8 грудня 1991 року угоди про припинення існування СРСР.

У Києві презентували фотолітопис "Біловезька угода. 8 грудня 1991 року. Точка неповернення"

В Києві відбулася презентація фотолітопису "Біловезька угода. 8 грудня 1991 року. Точка неповернення", присвяченого подіям, що стали передумовою розпаду радянської імперії та створенню незалежної Української держави.

Про це у четвер  на прес-конференції в Укрінформі заявив перший Президент України Леонід Кравчук, повідомляє кореспондент агентства.

«Сьогодні ми презентуємо фотолітопис "Біловезька угода. 8 грудня 1991 року. Точка неповернення". Прочитайте книгу, у ній є все за той час - все, що робилося тоді на терені колишнього Радянського Союзу. Там в деталях розписано і відтворено події, які тоді відбувалися, серед інших - і Революція на граніті, і Всеукраїнський референдум», - сказав Кравчук.

Він наголосив на тому, що найвищим досягненням Біловезької угоди було те, що "ми тоді отримали шанс почати нове життя, отримали право будувати нову соборну Україну".

«Це не Кравчук тоді підписав Біловезьку угоду, а наш народ, і я пишаюся з того, що я тоді виконав волю українського народу. Якщо тлумачити це саме так, тоді ми справді будемо розуміти, яку роль ця угода відіграла в житті нашої держави. Я хочу попросити вас... оцінити її так, як ви вважатимете за потрібне»,  - додав Кравчук. 

Перший віце-прем'єр міністр України, голова Всеукраїнської правозахисної організації "Меморіал" імені Василя Стуса Степан Кубів уточнив, що підготовка цього проекту - це лише перший крок у висвітленні важливих історичних подій України.

«У цьому фотолітописі розміщено унікальні, вражаючі світлини, які демонструють пробудження волевиявлення народу. Факти, які ми отримали і поклали у основу цього фотоальбому - це лише перший крок для нас. Ми вважаємо за доцільне продовжити історичні дослідження. Ми будемо і надалі створювати нові літописи нашої держави», - резюмував Кубів.

Фотоальбом було підготовлено за ініціативи першого Президента України Леоніда Кравчука та голови Всеукраїнської правозахисної організації "Меморіал" імені Василя Стуса Степана Кубіва та видано Видавничим домом "Ін Юре".

Відео з прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-