Діалог з діаспорою

Діалог з діаспорою

Укрінформ
19 серпня об 11.00 відбулося засідання "круглого столу" на тему: "Діалог з діаспорою".  (Зала 2)

Організатори: Національна рада жінок України, Товариство "Україна – Світ".

До участі були запрошені представники: Міжнародних українських громадських організацій; Адміністрації Президента України; Верховної Ради України; Міністерства закордонних справ; Міністерства юстиції України; Київської міської державної адміністрації; Міністерства освіти і науки України; Національної Академії педагогічних наук; Міністерства культури України; Міністерства соціального захисту України; Державної міграційної служби; Пенсійного фонду України; Міністерства охорони здоров'я України; Міністерства оборони України; Міністерства внутрішніх справ України; Міністерства економіки України; Міжнародного інституту освіти, культури та зв’язків з діаспорою.

Довідково. Мета - діалог діаспори з урядовими структурами для розроблення проекту Державної співпраці  із закордонними українцями та затвердження конкретних важелів державної політики співпраці на основі реальних пропозицій громадського обговорення тих представників, для кого формується програма.

Підсумкові матеріали:

Державі необхідно посилити співпрацю із закордонними українцями - Всеукраїнська ліга українських жінок

Державна програма співпраці з закордонними українцями наразі практично не працює, і тому треба виробити такі важелі, які дадуть можливість їй реально запрацювати.  

Про це сказала на засідання круглого столу в Укрінформі на тему: "Діалог з діаспорою"  голова Всеукраїнської ліги українських жінок, перший заступник голови Національної Ради жінок України Марія Петрова-Мацюк.

"Діалог діаспори з урядовими структурами для розроблення проекту Державної програми співпраці із закордонними українцями та затвердження конкретних важелів державної політики співпраці - мета сьогоднішньої зустрічі. Ми маємо разом з МЗС та іншими причетними структурами виробити таку реформу, яка буде насправді працювати", - сказала вона.

За словами Петрової-Мацюк, наразі недостатня співпраця з діаспорою, якій Україна має бути вдячна, зокрема, і за підтримку під часнинішньої агресії з боку РФ. У цьому контексті вона зауважила, що посвідчення закордонного українця мають всього 9 тисяч осіб.

"Коли ми бачимо Державну програму у якій зазначено, що це Державна програма по співпраці з іноземними українцями, виходить парадокс, тому, що іноземний українець - це особа, яка би мала мати посвідчення, а сьогодні мають такі посвідчення лише 9 тисяч осіб, а українців у світі більше 20 млн. У зв'язку з цим виникає питання: для кого ця програма?", - зауважила Петрова-Мацюк.

У свою чергу начальник управління з питань закордонного українства та етноконфесійного діалогу МЗС України Лариса Дір зауважила, що є закон про закордонних українців, з яким можна ознайомитись на сайті Верховної Ради та інших офіційних державних сайтах, а також на веб-сторінках українських посольств та генеральних консульств. Там все чітко прописано, зокрема, що посвідчення закордонного українця має преференції на спрощену імміграцію, на працевлаштування, а також на квоту на безоплатне навчання у рамках державної програми. "Якщо людина написала заяву на отримання посвідчення, то вона обов'язково буде розглянута", - запевнила вона.

Під час круглого столу були обговорені питання співпраці з діаспорою у різних сферах, зокрема, культурній та освітній. Серед іншого, мова йшла про відсутність підручників для українських дітей за кордоном. "Немає тих підручників, які мають висвітлювати українську позицію", - зауважила Петрова-Мацюк.

Присутній на засіданні представник Міністерства освіти і науки запевнив, що ситуація з підручниками буде розглянута і вирішена.

Супрун подобається працювати з урядом, бо їй дали можливість зайти в МОЗ зі своєю командою

 В.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун заявила, що їй дуже подобається працювати з Прем'єр- міністром Володимиром Гройманом через те, що він підтримав її прохання привести свою команду.

Про це вона сказала під час круглого столу в Укрінформі.

"Мені дуже подобається працювати з урядом і з прем'єр-міністром Гройсманом. Вони відкриті до того, щоб я привела свою команду", - сказала Супрун.

За її словами,  25 років в Україні пробують змінити систему охорони здоров'я на краще. "Є хороші люди, які напрацювали гарні ідеї. Ми мали Квіташвілі, який також вніс дуже гарні ідеї. Але завжди була проблема - не могли зайти однією  командою", - зауважила Супрун. На її думку, через те, що міністри мінялись дуже часто, єдина команда не мала можливості працювала на одну ціль.  

В.о. міністра підкреслила, що їй дали можливість зайти зі своєю командою: "І я вже маю тих людей, які будуть зі мною працювати. Ми чекаємо, щоб Кабмін їх затвердив". Зараз вони працюють як радники, повідомила Супрун.

Вона зазначила, що наразі продовжується робота, яку почала команда Квіташвілі. Це стосується нового центру крові, нової системи центру громадського здоров'я, а також змін у системі фінансування та придбання ліків.

"Наша мета, щоб кожен українець мав вільний і рівний доступ до якісних медичних послуг", - наголосила Супрун.

Відео с прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-