Як збільшити видобуток газу? План уряду.

Як збільшити видобуток газу? План уряду.

Укрінформ
19 липня о 10.00 відбулося засідання “круглого столу” на тему: “План уряду по нарощенню видобутку газу до 2020 року – міф чи реальність?”. (Зала 2)

Організатор: Асоціація газовидобувних компаній України.

Учасники:  Іван Плачков, президент Асоціації газовидобувних компаній України; Роман Опімах, виконавчий директор Асоціації газовидобувних компаній України; Андрій Гундер, президент Американської торгової палати; Юрій Драганчук, радник Міністра Фінансів України; Микола Бояркін, т.в.о голови Державної служби геології та надр України; Олександр Пономаренко, радник Міністра екології та природніх ресурсів; Олександр Домбровський, в.о. голови Комітету ВР з питань ПЕК, ядерної політики та ядерної безпеки; Наталія Кацер-Бучковська, голова підкомітету ВР з питань ПЕК, ядерної політики та ядерної безпеки; Олег Прохоренко, голова Правління ПАТ "Укргазвидобування"; Наталія Гребенюк, в.о. директора ДТЕК Нафтогаз; Владислав Погорелов, виконавчий директор Смарт Енерджі; Том Рід, голова компанії JKX Oil & Gas Plc; Олександр Горбуненко, фінансовий директор Burisma.

Підсумкові матеріали:

Газовидобувні компанії планують підвищити видобуток на 35% до 2020 року

Газовидобувні компанії планують підвищити внутрішній видобуток на 35% до 2020 року в рамках реалізації плану уряду.

Про це під час круглого столу в Укрінформі повідомив виконавчий директор Асоціації газовидобувних компаній України Роман Опімах, повідомляє кореспондент агентства.

«Газовидобувні компанії засвідчили свою готовність у реалізації плану уряду з підвищення внутрішнього видобутку до 2020 року на 35%», - сказав Роман Опімах.

За словами експерта, виконання державою передумов, які сьогодні презентовані як дорожня карта, та запровадження реформ є вкрай важливим для впровадження цілі.

Газовидобування в Україні поточного року зросло на 1,6%

У першому півріччі поточного року загальний видобуток газу приватними і державною компаніями зріс на 1,6% або 160 млн кубометрів порівняно з аналогічним періодом минулого року.

Про це на прес-конференції в Укрінформі заявила в.о. директора ДТЕК «Нафтогаз» Наталія Гребенюк, повідомляє кореспондент агентства.

«В цілому, видобуток газу в Україні поточного року збільшився на 1,6%, це приблизно 160 млн кубометрів», - розповіла Гребенюк.

За її словами, ДТЕК «Нафтогаз» планує 2016 року видобути 1,540 млн кубометрів.

«Це буде рекорд і для нашої компанії, і для приватного газовидобування», - зазначила Гребенюк.

У Держгеонадрах мають намір залучити на ринок геологічної розвідки приватні компанії

Державна служба геології та надр України у 2016 році планує виконати три ключові завдання: відкриття геологічних даних, відкриття ринку геологічної розвідки та прихід на цей ринок приватних геологорозвідувальних компаній, впровадження якірних проектів.

Про це на прес-конференції в Укрінформі сказав т.в.о. голови Державної служби геології та надр України Микола Бояркін, повідомляє кореспондент агентства.

«Держгеонадра поставило три завдання на поточний рік: відкриття геологічних даних, відкриття ринку геологічної розвідки та прихід на цей ринок приватних геологорозвідувальних компаній, це якірні проекти», - розповів Бояркін.

Він зазначив, що відомство зацікавлене у видачі більшої кількості спеціальних дозволів.

«Ми зацікавлені у збільшенні видобутку газу. Для нашої організації це означає збільшення кількості спеціальних дозволів. Ми бачимо, що кількість видачі спецдозволів зменшилася, адже місцеві ради не розуміють, чому вони повинні надавати своє погодження на видобуток або геологічну розвідку.

За його словами, з такою проблемою зіштовхнулося державне ПАТ «Укргазвидобування».

«Що зроблено Держгеонадрами? Ми готуємо тісну співпрацю з місцевими радами. Зокрема, перший приклад – це Львівоблрада. По перше, це дає інвентаризацію і розуміння того, скільки спеціальних дозволів було видано, скільки з них не працює», - зазначив Бояркін.

Ціна на газ для України буде залежати від результатів Стокгольмського арбітражу - голова правління Укргазвидобування

Ціна на газ для України буде залежати від результатів арбітражу між НАК «Нафтогаз України» та російським Газпромом.

Про це у вівторок на прес-конференції в Укрінформі сказав голова правління ПАТ «Укргазвидобування» Олег Прохоренко.

«Багато хто не знає, але ціна для України на газ буде залежати від результатів арбітражу між Нафтогазом і Газпромом. Залежно від того, отримає Україна ціну "хаб плюс" або "хаб мінус", це вплине на утворення ціни усередині країни. Якщо буде вища ціна, то і видобуток буде вищим», - сказав Прохоренко.

За його словами, Укргазвидобування налаштоване досить оптимістично щодо перспектив збільшення видобутку газу, адже з вересня у галузі сталися важливі зміни.

«З вересня галузь досягла зниження ренти. Приватні компанії отримали режим оподаткування 29/14, Укргазвидобування отримало з 1 квітня ренту 50%, але у податковому кодексі передбачене зниження до рівня приватних компаній», - розповів голова УГВ.

Він нагадав, що у квітні була встановлена єдина гранична ціна на газ для усіх категорій споживачів.

«Були вирівняні ціни – ми отримали ту ціну, за якою продають газ і приватні компанії. Ці кошти ми можемо інвестувати у видобуток. Третє – це те, що уряд ставить перед собою конкретні цілі. Четверте – це створення асоціації», - зазначив Прохоренко.

Як повідомлялося, НАК "Нафтогаз України" через Стокгольмський арбітраж сподівається змусити Газпром продавати паливо за ціною "хаб мінус транспорт".

Лише 49 компаній зі 100, які мають спецдозволи, здійснюють видобуток газу - Міненерговугілля

Лише 49 зі 100 компаній, що мають спеціальні дозволи на користування надрами, здійснюють видобуток газу.

Про це під час круглого столу в Укрінформі сказала заступник директора Департаменту нафтогазового комплексу Міністерства енергетики та вугільної промисловості Тетяна Довжок.

«Понад 100 компаній в Україні мають спеціальні дозволи на користування надрами для геологічного вивчення або видобутку вуглеводнів. За даними балансу надходжень газу, тільки 49 компаній в Україні здійснюють видобуток. Тобто близько 60 компаній не видобувають газ», - сказала Довжок.

Як зазначила експерт, жорсткіші умови користування надрами збільшили б обсяги видобутку газу в Україні. Вона запропонувала передавати надра більш ефективним користувачам у випадку їх невикористання.

Обсяги пошуково-розвідувального буріння в Україні впали більш як на 55% за 8 років

Обсяги буріння пошуково-розвідувальних свердловин з 2007 по 2015 роки в Україні впали більш як на 55% - від 178 тис. метрів за рік до 98 тис. метрів за рік.

Про це під час круглого столу в Укрінформі сказала експерт Міністерства енергетики та вугільної промисловості України Тетяна Довжок, повідомляє кореспондент агентства.

«Видобуток в Україні на пряму залежить від буріння свердловин. Обсяги буріння пошуково-розвідувальних свердловин з 2007 року впали від 178 тисяч метрів за рік до 98 тисяч метрів за рік, обсяги експлуатаційного буріння від 155 тисяч у 2007 році до 92 тисяч у 2015 році», - сказала Довжок.

Як зазначила експерт, причинами такого падіння є нестача коштів і відсутність підготовлених об’єктів.

«За даними звіту EITI за 2013 рік, який Міністерство енергетики опублікувало на своєму сайті, приблизно 83 родовища або підготовлених площ знаходиться в нерозподіленому фонді надр», - відмітила Довжок.

Зниження ренти на видобуток газу до 12% сприятиме реалізації нових проектів - експерт

Встановлення фіксованої ренти на видобуток газу в розмірі 12% сприятиме реалізації нових проектів в Україні.

Про це під час круглого столу в Укрінформі сказав виконавчий директор Асоціації газовидобувних компаній України Роман Опімах, повідомляє кореспондент агентства.

«Напрям податкової політики передбачає регулювання ренти в розмірі 12% та переходу в перспективі на фіскальну систему, що базується на оподаткуванні прибутку. Такий податок прийнятний сьогодні для реалізації нових проектів в Україні», - сказав Опімах.

Як зазначив експерт, асоціація виступає за те, щоб рента складалася з двох частин: 10% йшло до державного бюджету, а 2% - безпосередньо в місцеві бюджети.

Як відомо, рента для приватних компаній на газ, видобутий з покладів до 5 км, становить 29%, з покладів понад 5 км - 14%. Рента на видобуток газу для державного "Укргазвидобування" становить 50%.

Відео с прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-