Брифінг Міністерства оборони України

Брифінг Міністерства оборони України

Укрінформ
8  жовтня 15.00    відбувся брифінг Міністерства оборони України за участю Міністра оборони України, генерал-полковника Валерія Гелетея (Зала 1)

8  жовтня об 15.00 відбувся брифінг Міністерства оборони України за участю Міністра оборони України, генерал-полковника Валерія Гелетея  (Зала 1).

Підсумкові матеріали:

Бойові офіцери заступилися за Гелетея

Командири бойових підрозділів Збройних Сил України стверджують, що керівництво Міністерства оборони на чолі з Валерієм Гелетеєм є компетентним, а його зміна наразі діятиме лише на користі ворогу.
Про це ряд армійських офіцерів з бойовим досвідом заявили на прес-конференції в Укрінформі.
"Всі заяви про те, що треба усунути командування Міністерства оборони, це моя думка і думка присутніх тут, і думка відсутніх тут, - це зрада. Люди, які вже згуртувалися, вони знають, що відбувається, знають, як з цим боротися, і їх зараз усунути - це тільки зробити дуже погано для своєї країни", - заявив капітан 1 рангу, командир 73-го Центру спеціальних операцій ВМС ЗСУ Едуард Шевченко.
Він, зокрема, вказав на рішучість Гелетея у протистоянні російській агресії, починаючи від участі ще на посаді керівника Управління державної охорони (УДО) в боях під Слов'янськом та звільненні будівлі СБУ в Донецьку. "Вам не здається, що противник, який воює з нами, він не може перемогти конкретно цю людину, і він зараз, за рахунок інформаційної війни, намагається його усунути?", - сказав Шевченко.
Як зазначив офіцер, обвинувачення у тому, що вище військове командування може кинути бойові підрозділи при виконання завдань, є безпідставними. Як приклад він навів операцію по звільненню Дзержинська, коли його підрозділ після блискавичного захоплення міста був змушений понад 7 годин протистояти переважаючим силам противника. "Командування брало участь у розробці цієї операції, ніхто нас там не кинув. Хоча ми були дійсно зажаті у кільце. Було жарко, але ніхто не скиглив, і ми вийшли звідти з трьома пораненими", - повідомив він.
Про відсутність сумнівів у компетентності вищого військового керівництва заявив і командир 95-ої аеромобільної бригади полковник Михайло Забродський, який разом зі своїми бійцями знаходиться у зоні АТО з квітня. "Жодного разу, навіть якщо обстановка у нас була не до кінця з'ясована, у нас не було жодного сумніву у компетентності нашого командування, надійності, що ми не залишимося без підтримки", - заявив Герой України, бригада якого, зокрема, пройшла 470-кілометровий рейд по тилах противника. Заступився полковник і за нинішнього начальника Генштабу Віктора Муженка, з яким був добре знайомий ще до його призначення: "З найперших зіткнень я бачив, як ця людина піднімала особовий склад, хто б там що не розповідав по телевізорам".
Закликав вітчизняні ЗМІ не повідомляти неперевірену інформацію про некомпетентність вищих офіцерів, що негативно впливає на бойовий дух бійців, і начальник штабу командування ВДВ ЗСУ Сергій Кривонос.
"Коли я бачу у пресі, на телебаченні, що офіцер не здатний, або не вміє командувати, то це не зовсім є правда. У нас достатньо велика кількість підготовлених офіцерів, які впевнено виконують завдання і можуть зберегти своїх людей", - сказав він. Як приклад, Кривонос навів діяльність зведеного підрозділу в аеропорту Краматорська (де перебував і він сам). Цей підрозділ протягом травня-липня успішно вів бойові дії та вийшов без втрат.

Український офіцер розповів, що армія РФ вторглась в Україну ще 7 серпня

Незважаючи на поширену думку, що армія РФ почала вторгнення в Україну 24 серпня, насправді перші дані про наявність в Україні регулярних російських військ були отримані ще 7 серпня.
Про це на прес-конференції повідомив полковник Юрій Блішун з оперативного командування «Північ», передає кореспондент Укрінформу.
«Перші свідчення наявності регулярних підрозділів ЗС РФ на території України були нами отримані 7 серпня, коли в районі села Новоганнівка був підбитий БТР і в ньому знайдені станції супутникового зв'язку, які використовуються лише в російській армії, а також особисті речі і документи, що свідчили про наявність військовослужбовців ЗС РФ», - сказав Блішун.
За його словами, наступного разу українські війська зіткнулися з російськими на світанку 15 серпня, після того, як батальйон «Айдар» та 24-а бригада з боєм відбили Новосвітлівку та Хрящувате.
«На світанку до одного з наших блокпостів вийшов розвідувальний дозор 76 псковської десантної дивізії РФ. Командир підрозділу сам підійшов безпосередньо до блокпосту, адже був упевнений, що він зайнятий сепаратистами, що навколо свої люди. Він спитав дорогу до Луганська, адже не знав, у який бік їхати. Відбувся бій, в результаті якого дозор у складі 5 бронемашин був знищений, а особовий склад розсіявся», - розповів Блішун.
Наступна зустріч з російськими підрозділами відбулася 20 серпня. «Одна рота була знищена нашими 24-ю механізованою бригадою та батальйоном «Шторм» і в результаті операції були захоплені документи та карти, які ми вже оприлюднювали», - повідомив полковник.
Він продемонстрував одну з вилучених карт, яка явно свідчать, що захоплені в полон російські військовослужбовці добре знали, де перебувають, а їхні розповіді про те, що вони нібито заблукали, є брехнею. «Ви бачите карту, на якій чітко позначені сектори відповідальності підрозділів ЗС РФ. Всі заяви про те, що вони нібито випадково тут, що їх ввели в оману - повна дурниця», - підкреслив Блішун.
«Тобто бої з регулярними підрозділами почалися набагато раніше», - підсумував він.
Блішун також наголосив, що українське військове командування не могло оперативно оприлюднювати подібні факти, адже це завадило б протистоянню зі Збройним Силам Росії. «Неоприлюднення цих даних дозволило нам в подальшому ефективно організувати оборону і протистояти ЗС РФ», - повідомив він.

У полоні терористів перебувають 224 армійці - Гелетей

У полоні терористів на сході країни на даний момент перебувають 224 військовослужбовці Збройних Сил України.
Про це заявив у середу міністр оборони України Валерій Гелетей під час прес-конференції в Укрінформі.
"За наявною у нас інформацією, на сьогоднішній день 224 військовослужбовця знаходяться у полоні", - сказав він.
За словами міністра, наразі вирішується питання щодо їх звільнення, у тому числі у взаємодії з СБУ.
"Я думаю, що найближчим часом, у будь-якому випадку, будуть якісь домовленості (щодо їх звільнення - ред.)", - сказав В.Гелетей, не розкриваючи інших деталей, щоб не зашкодити цьому процесу.

Гелетей подав на Тимошенко в суд з вимогою вибачитися перед бійцями

Міністр оборони України Валерій Гелетей подав до суду на лідера партії "Батьківщина" Юлію Тимошенко, яка розповсюдила неправдиву інформацію про нібито продаж відомством зброї, яка потім потрапила до рук терористів на сході країни.
Про це повідомив керівник оборонного відомства.
"Я офіційно звернувся до суду. І так само, як Юлія Володимирівна зі своїми однопартійцями біля Служби безпеки заявляла про злочин міністра оборони і Міністерства оборони, так само прошу, щоб вона вибачилася. Ні, не переді мною, у мене немає амбіцій, а перед кожним бійцем, особливо в зоні АТО, щоб він почув, що Міністерство оборони зброю не передавало, не відчужувало ніяких танків, БТРів, нікуди не передавало, і ця зброя ніколи в них не стріляла", - заявив Гелетей.
Керівник МОУ висловив обурення фактом заяви політика, що нібито "Міністерство оборони продає в умовах війни  зброю і з цієї зброї стріляють наших бійців". На підтвердження неправдивості цієї заяви він продемонстрував відповідь Генеральної прокуратури України, яка провела перевірку. "На даний момент у ході проведення досудового слідства не встановлено фактів реалізації військового майна у період з липня 2014 року", - зачитав міністр документ.
Гелетей також підкреслив, що МОУ не має жодних повноважень продавати зброю. На його переконання, Тимошенко, будучи досвідченим політиком, озвучила свою заяву, "добре розуміючи відповідальність за кожне слово".
Міністр також вказав на те, що такі заяви діють на шкоду українським інтересам, і радо підхоплюються кремлівською пропагандою, що і було зроблено. Однак найбільше шкоди це завдає бойовому духу бійців у зоні АТО, які задаються питанням, "невже міністр оборони може продавати у такий час зброю терористам?".
"Ви розумієте, куди направлений цей фальш? Хіба можна в умовах агресії заявляти про такі речі?", - наголосив Гелетей.

Офіцер розповів про «дорогу життя» до Луганського аеропорту

Понад півтора місяці контрольований українськими військами Луганський аеропорт з рештою цивілізованого світу з'єднувала лише одна «дорога життя», якою армії постачалося все необхідне для оборони.
Про це на прес-конференції повідомив полковник Олександр Кириленко з оперативного командування «Північ», в підпорядкуванні якого перебували підрозділи, що обороняли Луганський аеропорт.
За його словами, після того, як в Луганському аеропорту при заході на посадку був збитий український транспортний ІЛ-76, а трохи пізніше - ще й АН-30, постачання в аеропорт було припинено. Тому, коли 17 липня туди прорвався один з українських підрозділів, жодного безпечного сполучення з Луганським аеропортом не було.
«Був створений коридор, «дорога життя», по якій для забезпечення оборони Луганська йшли колони з питною водою, продовольством, паливно-мастильними матеріалами», - сказав Кириленко.
Він зазначив, що за півтора місяці існування цією дорогою під безперервними обстрілами було доставлено величезну кількість продовольства та боєприпасів. «За півтора місяці існування цього коридору, який проходив через Лутугине, Георгіївку, Сабівку, Веселу Тарасівку, було перевезено близько 70 кубометрів питної води та понад 50 тисяч сухих пайків», - зазначив полковник.
Він додав, що на території Луганського аеропорту протягом цих півтора місяці знаходилося від 600 до 1000 військовослужбовців. «Під постійними обстрілами, адже в кінці липня почали аеропорт обстрілювати «Градами», військовослужбовці тримали оборону. Продовольство доставлялося стабільно, з цим не було жодних проблем», - наголосив Кириленко.


Відео з прес-конференції:

 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-