Прес-конференція: «Другий фронт АТО: Мінкультури - дітям Слов'янська»

Прес-конференція: «Другий фронт АТО: Мінкультури - дітям Слов'янська»

Укрінформ
7 серпня 13-00    відбулася прес-конференція: «Другий фронт АТО: Мінкультури - дітям Слов'янська»

7 серпня 13-00 прес-конференція: «Другий фронт АТО: Мінкультури - дітям Слов'янська». (Зала 1).

Учасники:  Олесь Журавчак - заступник Міністра культури України;  Наталія Лісневська - заступник Міністра охорони здоров'я України;  Андрій Курков -  член Видавничої ради Національного газетно-журнального видавництва, письменник; Олег Свірко - власник Видавничого холдингу "МЕГА-ПРЕС"; Вадим Дорошенко - головний редактор видавництва дитячої періодики "Мамине сонечко"; Олена Пащевська - координатор волонтерів Національного газетно-журнального видавництва.

Підсумкові матеріали:

"Дні культури для дітей зони АТО" розпочинають журналісти видань Мінкультури

Гуманітарну акцію для дітей зони  АТО ініціює Національне газетно-журнальне видавництво Мінкультури. Мета акції - психологічна реабілітація дітей.
Про це поінформував заступник міністра культури України Олесь Журавчак на прес-конференції в Укрінформі.
"Серед тих, кого зачепили війна, бойові дії на Сході України, найбільш вразливими є діти. Ті події, які вони побачили, для них - велика психологічна травма. Міністерство культури спільно з Національним газетно-журнальним видавництвом ініціює на загальнодержавному рівні акцію підтримки психологічної реабілітації дітей. Зокрема це стосується і методів арт-терапії. Саме засобами мистецтва - малюнка, поезії, казки - сприяти тому, щоб налагодився діалог з дітьми", - сказав Олесь Журавчак.
За його словами, в акції, крім волонтерів, діячів культури, журналістів, видавців, братимуть участь лікарі-психологи. Акція стартує вже в найближчі вихідні. Це буде поїздка до м. Слов'янськ, куди повезуть книжки, солодощі, іграшки, одяг та інші речі для дітей. Усе це збирається на доброчинних засадах.
Журавчак закликав митців, волонтерські організації, бізнес-структури, культурні індустрії долучатися до акції.  
Як зазначила заступник міністра охорони здоров'я України Наталія Лісневська, потребують психологічної реабілітації діти, які залишились в зоні АТО, а також ті, що переміщені на інші території. "Станом на сьогодні, за даними МОЗ, серед переміщених осіб є 28 725 дітей. Ці діти втратили певні соціальні зв'язки, своїх друзів, свою домівку, їх забрали зі шкіл. Особливо тяжко дітям, яких батьки відпустили самих, аби врятувати. Ці діти психологічно травмовані", - сказала вона.
Лісневська нагадала також, що в зоні АТО навчання перенесене на один місяць і розпочнеться з 1 жовтня - якщо АТО закінчиться. "Але ми повинні також пам'ятати і про переміщених дітей, які повинні піти в школу в зоні тимчасового переміщення", - підкреслила заступник міністра.
Власник Видавничого холдингу "МЕГА-ПРЕС" Олег Свірко поінформував, що його підприємство багато займається благодійною діяльністю, випускає газету для зони АТО і його представники їздять в зону АТО кілька разів на місяць. "Там багато дітей. Коли ми заїхали в Краматорськ, з машини ДАІ, що супроводжувала нас, попросили не виходити на узбіччя, бо там можуть бути міни. А повсюди гуляли діти. Це біда. Ми мусимо їм допомагати, щоб люди, які живуть на тих територіях, не відчували себе покинутими, щоб нарешті вони відчули себе мешканцями України", - сказав він.
Член Видавничої ради Національного газетно-журнального видавництва письменник Андрій Курков, у свою чергу, підкреслив, що вважає дуже важливим питання культурної терапії для дітей Донбасу. "В цю культурну терапію мають входити робота з психологами та майстер-класи від письменників. З дітей треба витягнути війну. Вона виймається через уяву. Я маю досвід проведення майстер-класів в Шрі-Ланці, де 25 років була війна з групою "Тигри визволення Таміла". Коли дітей провокуєш вигадувати казки, вся агресія, все негативне, що у них є, виходить. І після цього залишається нормальне дитяче сприйняття світу", - сказав він.
Курков також запропонував запровадити шефство шкіл з різних регіонів над школами Донбасу, а також возити дітей Донбасу по всій Україні, щоб розширювати поняття, що таке Батьківщина.
З питань участі в акції для дітей з зони АТО прохання звертатися до координатора волонтерів - працівниці Національного газетно-журнального видавництва Олени Пащевської за тел. 044 498 23 62, 096 222 47 56.
 

Відео з прес-конференція:

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-