Книжка року 2015: результати на тлі політики

Книжка року 2015: результати на тлі політики

Укрінформ
1 березня о 10.00 відбулася прес-конференція на тему: Всеукраїнський рейтинг «Книжка року», Бізнес, Нацбезпека". (Зала 1)

Організатор: Всеукраїнський рейтинг «Книжка року».

У заході взяли участь:

Костянтин Родик, президент Всеукраїнського рейтингу  «Книжка року»,

Микола Жулинський, директор Інституту літератури, академік НАНУ,

Володимир Чеповий, президент Української Бізнес Асоціації,

Костянтин Дикань, директор Інституту проблем радикалізму,

Оксана Забужко, письменниця,

Галина Родіна - директор Всеукраїнського рейтингу  «Книжка року».

Державна політика Росії будується на тезі «Там, де є російська книжка, там є російська мова. Де є російська мова, там - російський народ». З цієї позиції імперія розпочинає війни під приводом захисту росіян.

Україна має потужний інтелект і книжки світового рівня. Але чи є ці книжки інструментом просування національних інтересів,

Будуть оприлюднені  імена 22-х переможців у семи номінаціях ХVII Всеукраїнського рейтину «Книжка року 2015». Якою є картина українського світу крізь результати рейтингу?

Усі ці питання - на прикладах лавреатів «КР-2015» - дискутували учасники прес-конференції: політологи, науковці, письменники, видавці.

Відео з прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Підсумкові матеріали:

Переможцем Всеукраїнського рейтингу "Книжка року" стало біографічне видання "Князі Острозькі"

У Всеукраїнському рейтингу "Книжка року" гран-прі отримало біографічне видання "Князі Острозькі" видавництва "Балтія-Друк".

Про це повідомив на прес-конференції в Укрінформі президент Всеукраїнського рейтингу "Книжка року" Костянтин Родик.

"Гран-прі ХVIІ Всеукраїнського рейтингу "Книжка року-2015" визначається шляхом персонального голосування усіх експертів за коротким списком із 10-ти претендентів, укладеним з книжок, які набрали найбільшу кількість балів під час експертного опитування. Цьогорічним переможцем стало видання "Князі Острозькі" видавництва "Балтія-Друк", - сказав Родик.

Він повідомив, що до рейтингового дослідження "Книжка року-2015" потрапили книжки, видані від грудня 2014-го до грудня 2015-го року українськими видавцями самостійно або у співпраці з іноземними партнерами. Весь асортимент оцінюється в семи номінаціях, кожна з яких ділиться на підномінації. В семи тематичних номінаціях було оцінено 1022 видання.

Президент Всеукраїнського рейтингу повідомив, що у номінації "Сучасна українська проза", де були представлені 63 видання, перемогу отримала книга "Старе золото" Олега Лишеги. Серед претендів на перемогу, зокрема, були Богдан Жолдак з книгою "Сучасна проза", Сергій Лойко - книга "Аеропорт", Валерій Шевчук - книга "Порослий кульбабами дворик".

У "Жанровій літературі" (детектив/пригоди/фантастика/любовний роман/історичний роман/молодіжна проза/автобіографії) номінувалося 81 видання. Переможець - Юрій Винничук з книгою "Аптекар".

У номінації "Зарубіжна проза" експерти визначили найкращим Яцека Денеля -  "Сатурн. Чорні картини з життя чоловіків родини Гойя".

Призове місце у номінації  "Поезія/афористика" отримав Грицько Чубай зі збіркою "Марія", у номінації "Українська гуманітаристика" - Володимир Єрмоленко ("Далекі близькі. Есеї з філософії та літератури").

У номінації "Публіцистика/сучасні мемуари" переміг Володимир Федорін з виданням "Гудбай, імперіє: Розмови з Кахою Бендукідзе".

У номінації "Твори для школярів молодших і середніх класів" перемогло видання "Маленький принц" Антуана де Сенрт-Екзюпері, а в номінації "Підліткова та юнацька література" - видання повісті Івана Нечуя-Левицького "Кайдашева сім'я".

У номінації "Обрії. Науково-популярна література" було відзначено 40 видань. Перемогла книга відомого експерта в галузі освіти Тоні Вагнера "Створення інноваторів: як виховати молодь, яка змінить світ", що видана українською мовою Фондом Василя Хмельницького K.Fund. Окрім даного видання, до числа номінантів віднесено такі праці: "Як розмовляти з дітьми про мистецтво" (Франсуаза Барб-ґалль), "Не сподівайтеся позбутися книжок" (Умберто Еко, Жан-Клод Кар’єр), "Історії про життя, смерть і нейрохірургію" (Генрі Марш), "Правила розвитку мозку дитини" (Джон Медіна), "Включайся! Жінки, робота і воля вести за собою" (Шерил Сендберґ),  "TheUKRAINIANS: Історії успіху".

Всеукраїнський рейтинг "Книжка року" заснований 1999 року і щорічно визначає кращі книжки, видані в Україні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-