Спікери Польщі та країн Балтії підтримали право України на самозахист, що включає удари по РФ

Спікери Польщі та країн Балтії підтримали право України на самозахист, що включає удари по РФ

Декларація
Укрінформ
За підсумками Саміту голів парламентів Польщі, Литви, Латвії, Естонії та України було ухвалено спільну декларацію, в якій політики зобовʼязалися продовжувати роботу над двосторонніми угодами про співпрацю у сфері безпеки та їх імплементацію.

Про це повідомив Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук у Фейсбуці, передає Укрінформ.

«За підсумками Саміту голів парламентів Польщі, Литви, Латвії, Естонії та України ми ухвалили спільну декларацію, в якій спікери парламентів, зокрема зобовʼязалися продовжувати роботу над двосторонніми угодами про співпрацю у сфері безпеки та їх імплементацію у межах Декларації G7», - поінформував він.

У декларації сторони також висловили сподівання, що липневий Саміт НАТО у Вашингтоні сприятиме визначенню безповоротності шляху України до членства.

За словами Стефанчука, у документі політики визнали, що військові дії є більш ефективними при відсутності обмежень на підтримку, і повторили, що Україна має право захищати себе, відповідно до міжнародного права, що також включає нанесення ударів по законних військових цілях на території Росії.

Водночас голови парламентів привітали готовність деяких країн приєднатися до міжнародної коаліції та направити у зручний для них час інструкторів в Україну задля навчання українських військових, а також визнали, що значне загострення ситуації, яка створить загрозу українській державності, вимагатиме від проукраїнської коаліції більш рішучих дій.

Читайте також: Глави парламентів Польщі, України і країн Балтії зустрічатимуться двічі на рік

Спікер українського парламенту наголосив, що документом було підтримано Формулу миру Президента України Володимира Зеленського.

Окрім того, очільники парламентів держав погодилися, що переговори про вступ України у ЄС є стратегічною метою для України та ЄС — і тому Перша міжурядова конференція з відкриття переговорів про вступ з Україною має відбутися не пізніше червня 2024 року.

Як повідомлялося, Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук перебуває з робочим візитом у Польщі, де проходить зустріч голів парламентів України, Польщі, Литви, Латвії та Естонії.

Фото: ФБ/Стефанчук

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-