Стефанчук виступив у парламенті Польщі

Стефанчук виступив у парламенті Польщі

Фото, відео
Укрінформ
Україна розраховує на допомогу Польщі у "великому і амбітному" проєкті відбудови країни.

Про це заявив голова Верховної Ради Руслан Стефанчук під час виступу перед палатами парламенту Республіки Польща, передає кореспондент Укрінформу.

«Попри війну, вже сьогодні треба братися за відбудову України. Ми розглядаємо Польщу як важливу частину цього великого і амбітного проєкту. Ми всі разом відбудуємо Україну кращою, ніж вона була», - наголосив спікер українського парламенту.

Також Стефанчук подякував за запущену Польщею процедуру конфіскації російських активів.

«Завдані нам збитки мають бути компенсовані агресором», - додав він.

Читайте також: Польський парламент уже ухвалив 11 резолюцій про допомогу і підтримку для України

Голова ВР зауважив, що світ побачив, які жахіття Росія принесла на українську землю. У деяких містах, як Буча, Бородянка, Ізюм, Чернігів, і досі знаходять місця катувань і безіменні поховання, як наслідок російської окупації.

Стефанчук сказав, що Україна робить усе, «щоб кожній людині повернути ім'я, щоб вона була гідно похована, бо це - невід'ємне право, право на гідне поховання і право на вічну пам'ять».

«Ми готові і відкриті до співпраці з Польщею. Разом шукаємо і відновлюємо місця пам'яті. Разом повертатимемо із забуття імена тих, хто спочиває в безіменних могилах як в Україні, так і в Польщі», - акцентував спікер українського парламенту.

Стефанчук подякував полякам за віру в Україну та українську перемогу у війні: «Я вдячний вам за те, що повірили у нас, у нашу перемогу, яка стане перемогою і Польщі, і всього вільного світу».

Він зазначив, що Польща стала тимчасовим прихистком для українців, надійним тилом, гуманітарним і військовим хабом, через який в Україну надходить допомога з усього світу.

Спікер також подякував депутатам польського Сейму за засудження воєнних злочинів, злочинів проти людяності та геноциду, скоєних Росією на території України, а також за підтримку створення спеціального військового трибуналу для російських злочинців.

«Вдячний обом палатам за визнання російського режиму терористичним. Хочу особливо подякувати членам Сенату за прийняття резолюції із засудженням депортації Росією українських дітей», - додав Стефанчук.

У цьому контексті він поінформував польських колег про те, що понад 19 тисяч випадків депортації дітей уже зафіксовано в кримінальних провадженнях.

Окрім того, Голова ВР висловив подяку за вже надану Польщею військову допомогу, яка, за його словами, ефективно використовується на полі бою українськими захисниками.

Спікер українського парламенту також висловив сподівання, що невдовзі буде створена "льотна коаліція", в якій Польща посяде чільне місце.

Стефанчук  також зазначив, що пам'ять про Волинську трагедію, 80-ті роковини якої вшановуватимуться незабаром, слугує пересторогою, щоби подібне між народами не повторилося.

«Ми розуміємо ваш біль від втрат своїх найдорожчих. Усім родинам і нащадкам тогочасних подій на Волині хочу висловити слова щирого співчуття і подяки за те, що зберігаєте світлу пам'ять про предків. Пам'ять, яка не кличе до помсти чи ненависті, а слугує пересторогою, щоби нічого подібного між нашими народами більше ніколи не повторилося», – сказав спікер ВР.

Він наголосив, що людське життя однаково цінне, незалежно від національності, статі, раси чи віросповідання.

«І з цим усвідомленням ми будемо працювати з вами, дорогі польські друзі, приймаючи правду, якою б болісною вона не була», – зазначив Голова ВР.

Спікер наголосив, що Україна та Польща мають разом «скласти цей нелегкий, але вкрай необхідний іспит, щоб формула «пробачаємо і просимо вибачення» отримала справжній сенс і практичний вимір».

«Ми разом віднайдемо правду і дамо справедливі оцінки», – підкреслив Стефанчук.

Як повідомляв Укрінформ, Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук перебуває з дводенним візитом у Польщі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-