Росія два тижні блокувала засідання Форуму безпекового співробітництва ОБСЄ

Росія два тижні блокувала засідання Форуму безпекового співробітництва ОБСЄ

Укрінформ
Делегація РФ в ОБСЄ протягом двох тижнів поспіль блокувала проведення чергових засідань одного з постійно діючих директивних органів ОБСЄ - Форуму безпекового співробітництва, засідання якого проходить щосереди у Відні.

Як передає кореспондент Укрінформу, про це заявила заступниця постійного представника України при міжнародних організаціях у Відні Наталія Костенко під час засідання Форуму безпекового співробітництва ОБСЄ у середу, 29 травня.

"Протягом останніх двох тижнів ми стали свідками безпрецедентної ситуації, коли російська делегація відкрито зловживала Правилами процедури та блокувала пленарні засідання Форуму безпековоого співробітництва. Два тижні поспіль це робилося щодо засідань з мінімальним порядком денним, який включав лише пункти "Загальні заяви" та "Будь-які інші питання". На наш погляд, це було нічим іншим, як черговим проявом зневаги Росії до нашої Організації та спробою відвернути увагу держав-учасниць від численних порушень міжнародного права, скоєних Росією в ході її агресивної війни проти України", - зазначила Костенко.

За її словами, блокуючи порядок денний та маніпулюючи правилами процедури, "Російська Федерація домагається особливого ставлення до себе".

"Парадоксально, що Росія вдається до всіх цих дій на тлі власних закликів до рівноправного та поважного діалогу, заснованого на нормах і принципах ОБСЄ. Спроби російської делегації зірвати роботу Форуму, які не були підтримані ніким у цій залі, лише підкреслили ізольованість цієї країни в ОБСЄ та її готовність використовувати будь-яку можливість для демонстрації своєї сили, заснованої на шантажі та примусі. Ми твердо переконані, що цей шантаж не матиме успіху", - заявила українська дипломатка.

Читайте також: Мальтійське головування в ОБСЄ засудило атаки РФ на українські міста

Як повідомляв Укрінформ, Форум безпекового співробітництва та Постійна рада є постійно діючими директивними органами ОБСЄ, які засідають у Відні на щотижневій основі за участю делегацій усіх країн-учасниць. Форум уповноважений розглядати питання військово-політичного виміру діяльності Організації з метою зміцнення військової безпеки та зменшення ризиків конфліктів у Європі. Російська агресія проти України є одним з головних питань порядку денного ФБС із 2014 року.

Головування у Форумі проходить на ротаційній основі і триває чотири місяці. Нині головує Хорватія.

Російська делегація неодноразово використовувала різні процедурні питання для блокування засідань Форуму.

Фото ілюстративне

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-