Україна вже цьогоріч може отримати державу-покровительку - Лубінець

Україна вже цьогоріч може отримати державу-покровительку - Лубінець

Укрінформ
В України вже цього року може з'явитися держава-покровителька.

Про це на брифінгу заявив уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець, передає кореспондент Укрінформу.

Говорячи про ймовірність появи держави-покровительки – нейтральної країни, яка не є стороною в конфлікті і яка погодилася б здійснювати певні покладені на неї функції згідно з Женевськими конвенціями, омбудсмен сказав: "Чи вірю я у те, що така країна з'явиться у найближчому майбутньому? Не просто вірю - я, напевно, як людина, яка у цьому питанні працює практично щодня, знаю, що це має статися точно у цьому році. І така країна не одна, їх кілька".

Читайте також: Загарбники затримували українських цивільних за поіменними списками - Лубінець

За його словами, країн-покровительок відповідно до міжнародного гуманітарного права може бути до п'яти. Різниця між країною-покровителькою і державою-посередником полягає у тому, що останніх в України досить багато за різними напрямками, у тому числі щодо цивільних.

"Ми порушуємо питання (по цивільних - ред.) з Туреччиною і вони потенційно можуть бути країною, яка веде перемовини, і бути посередником щодо повернення цивільних громадян України. Але ми наполягаємо, що нам треба країна з офіційним статусом (держави-покровительки - ред.), бо повноважень у такої країни набагато більше", - наголосив омбудсмен.

Він пояснив, що коли держава отримує офіційний статус країни-покровительки, її дипломати можуть отримати фізичний доступ і до цивільних заручників, і до військовополонених.

"Вони можуть, наприклад, передавати ліки, порушувати питання щодо термінового звільнення, щодо дострокового звільнення осіб і брати участь у правовому захисті таких громадян, наприклад, наймати адвокатів. Це такі технічні речі, якими ми займаємося", - сказав Лубінець.

Читайте також: Лубінець закликав два міжнародні комітети відвідати місця утримання українських полонених

При цьому він зауважив, що західні країни, які підтримують Україну фінансово, дипломатично, у військовому плані, напевно, не зможуть стати країнами-покровительками, оскільки один з елементів отримання цього статусу - це юридичне підтвердження з боку РФ повноважень такої країни. "Ми ж розуміємо, що така країна ніколи не отримає такого статусу і таких інструментаріїв", - сказав Лубінець.

Водночас омбудсмен відмовився назвати країни, які готові взяти на себе відповідальність і вести переговори щодо цивільних заручників, зауваживши лише, що таких країн кілька. "І я особисто вів і продовжую вести такі перемовини. Це - рівень нашого Президента, і він теж цим займається", - сказав уповноважений.

За його словами, станом на зараз близько 80 відсотків країн світу у той чи інший спосіб готові долучатися до ініціатив України публічно або непублічно.

Як повідомлялося, Лубінець заявив, що Україна має дані про 1700 осіб, які були верифіковані як цивільні заручники РФ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-