Борис Джонсон закликав Захід терміново надати допомогу Україні

Борис Джонсон закликав Захід терміново надати допомогу Україні

Укрінформ
Колишній прем'єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон закликав західні країни негайно надати допомогу Україні. За його словами, якщо Україна «впаде» - це буде катастрофічним переломним моментом в історії та повним приниженням для Заходу.

Про це він написав у колонці для Daily Mail, передає Укрінформ.

«Якщо війна в Україні закінчиться катастрофою, це станеться тільки за однієї причини – через бездіяльність Заходу. Кожен місяць, який ми чекаємо, - це місяць, коли більше українських дітей потрапляють під бомби і гинуть. Кожен тиждень, протягом якого ми не робимо очевидного - не даємо українцям необхідну їм зброю - це тиждень, протягом якого Путін наближається до своєї огидної мети - замучити європейську країну до смерті. З кожним днем тиск на українців зростає - і все ж рішення в наших руках. Ми знаємо, що робити. Ми робили це раніше і можемо легко зробити це знову», - наголошує Джонсон.

За його словами, якби Путіну вдалося здійснити свій бліцкриг у лютому 2022 року, це означало б кінець української демократії і створення васальної держави. А для того, щоб забезпечити покірність нового підкореного населення, «Путін пішов би за огидною схемою, яку він використовував у тих частинах України, що вже захопив: насильницька русифікація, систематичні вбивства всіх, хто чинить опір, і вивезення українських дітей до Росії для промивання мізків».

«Зверніть увагу, як Путін керує власною країною - розстрілює журналістів, брутально вбиває політичних опонентів, таких як Олексій Навальний. Це мало не стало долею всієї України, і єдиною причиною, чому цього не сталося, було те, що українці спростували тезу Путіна і боролися, як леви, за країну, яку вони люблять. Причиною їхнього вражаючого успіху було те, що вони вже отримали вирішальну підтримку Заходу, включаючи протитанкові ракети від США та Великої Британії. Подивіться, чого досягли українці, незважаючи ні на що, з тією зброєю, яку ми їм надали. Вони вигнали Путіна з понад 50% території, яку він окупував; вони вивели з ладу понад 40% Чорноморського флоту; вони завдали жахливих втрат збройним силам Путіна - понад 300 000 загиблих і поранених», - пише Джонсон.

Читайте також: Білий дім після останніх ударів РФ: Потрібно негайно надати Україні підтримку

І все ж, за словами британського політика, потрібно визнати, що ціна боротьби для України також була і є серйозною, зокрема через те, що Захід «не може дати їм те, чого вони потребують».

«Нестача снарядів на українській лінії фронту зараз настільки велика, що іноді вони змушені перечікувати під російськими бомбардуваннями, не маючи змоги стріляти у відповідь. Нестача засобів протиповітряної оборони зараз настільки гостра, що Харків - друге місто України - ризикує перетворитися на другий Маріуполь. Українські електростанції руйнуються», - наголошує Джонсон.

За його словами, раніше українські сили могли перехоплювати 90% російських ракет, що летять на територію України. «Тепер ми позбавляємо їх, з незрозумілих мені причин, захисних щитів, яких вони потребують. По всій Європі розставлено близько 100 комплексів Patriot, які нічого не роблять. Чому? Якщо так триватиме і далі - постійні російські обстріли, недостатнє забезпечення українців - то існує реальний ризик того, що Путін зможе організувати якийсь прорив цього літа і знову погнати свою бронетехніку на Київ», - зауважує Джонсон.

Читайте також: Джонсон веде переговори з Білим домом щодо допомоги Україні

Політик наголошує, що якщо Україна впаде, це стане катастрофою не тільки для неї. «Давайте чітко усвідомимо, що якщо Україна впаде, це буде не лише катастрофою для цієї невинної країни. Це буде повним приниженням для Заходу - вперше за 75 років існування НАТО цей досі успішний альянс зазнає повного розгрому, причому на європейській землі. Поразка України відкриє нову еру страху в усьому євроатлантичному регіоні, оскільки Путін продовжує своє прагнення відновити радянську імперію: від Балтії до Грузії і Молдови, від Центральної Азії до Арктики», - пише він.

Крім того, це буде жахливим моментом для Тайваню і найчіткішим сигналом для Китаю про те, що Захід втратив силу волі для захисту демократії, наголосив Джонсон.

«У наших силах дати українцям те, чого вони потребують: не лише пакет допомоги на 60 мільярдів доларів, який, я сподіваюся і вірю, Конгрес США незабаром схвалить. Німці можуть і повинні дати ракети Taurus, і ми всі можемо дати й зробити набагато, набагато більше. Ми могли б легко надати Україні далекобійну артилерію, щоб знищити комунікації між Росією і Кримом і створити Путіну серйозні стратегічні проблеми», - наголошує Джонсон, додавши, що також необхідно почати виробляти боєприпаси.

За його словами, настав час для Заходу, в тому числі й для Британії, «вирватися зі сну, відновити дух Рейгана і Тетчер і інвестувати в захист наших свобод».

«Найпростіший і найефективніший спосіб захистити свободу - це інвестувати зараз в оборону України», - резюмував він.

Як повідомляв Укрінформ, британський політик Борис Джонсон відвідав Україну 24 лютого.

Фото: АА

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-