Нова схема допомоги Україні від НАТО дозволить поділити навантаження між союзниками - Кулеба

Нова схема допомоги Україні від НАТО дозволить поділити навантаження між союзниками - Кулеба

Укрінформ
Введення нових інституційних рамок для довгострокової допомоги від НАТО для України передбачатиме розподіл фінансового навантаження між союзниками, але на цей час обговорення цієї пропозиції тривають.

Про це сьогодні у Брюсселі під час зустрічі з журналістами за підсумками Ради Україна-НАТО розповів міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«В НАТО… існує дуже проста ідея, - давайте зберемо 100 мільярдів для України та придумаємо правильну формулу, щоб розподілити їх між усіма союзниками. Коли генеральний секретар Альянсу каже, що більш як 90 відсотків допомоги Україні йде з країн НАТО – це правда. Але, якщо взяти список країн НАТО, то ці 90 відсотків розподіляються між дуже-дуже маленькою кількістю союзників», - зауважив український міністр.

Він зазначив, що головний зміст пропозицій, що були винесені вчора на розгляд міністрів закордонних справ країн Альянсу, полягав саме в тому, щоб всі союзники робили свій обов’язковий внесок у спільну допомогу для України, відповідно до власного бюджету й можливостей. Вчора відбулася дискусія саме на цю тему. Хтось із союзників погодився з цією пропозицією, хтось – ні.

«Зараз НАТО намагається зібрати 500 мільйонів доларів на рік на пакет допомоги (для України – ред.). В нинішній моделі фінансування шансів у цієї ініціативи – нуль. 500 мільйонів не можуть зібрати, а так їм 20 мільярдів доведеться збирати. Але, якщо вдасться вирахувати формулу участі кожної країни в обов’язковому порядку у фінансуванні, тоді ця ідея має право на існування та шанс на реалізацію», - сказав Кулеба.

Читайте також: Німеччина шукатиме Patriot для України не лише у НАТО, але по всьому світу - Кулеба

Як повідомлялося, сьогодні у Брюсселі - другий день роботи Північноатлантичної ради на рівні міністрів закордонних справ. Одним з головних питань цієї зустрічі було продовження військової допомоги для України. Сьогодні відбулася зустріч в форматі Ради Україна-НАТО за участі міністра закордонних справ України Дмитра Кулеби.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-