Голосування за допомогу Україні в Конгресі США можуть перенести на кілька тижнів - Bloomberg

Голосування за допомогу Україні в Конгресі США можуть перенести на кілька тижнів - Bloomberg

Укрінформ
Голосування у Палаті представників США щодо військової допомоги Україні може відбутися щонайменше в середині квітня або й пізніше, оскільки спікер Майк Джонсон шукає шляхи пом'якшення позиції республіканців, які дотримуються жорсткої лінії.

Про це Bloomberg заявили представники керівництва партії, передає Укрінформ.

Команда Джонсона не поділилася детальним планом щодо пакету допомоги з республіканцями і не визначилася з тим, яких поступок він домагатиметься від адміністрації Байдена, що ускладнює завдання заручитися підтримкою конгресменів вчасно до голосування наступного тижня, повідомили співрозмовники.

Раніше Джонсон зазначав, що висуне нові умови надання допомоги: зокрема, вона може перетворитися на позику, яку Україна буде зобов'язана повернути; арешт російських активів як компенсація та скасування рішення Білого дому про замороження видачі нових ліцензій на експорт скрапленого природного газу.

Читайте також: Швидке ухвалення Конгресом допомоги для України має критичне значення - посол США при НАТО

Прессекретар Джонсона Тейлор Хоулсі заявив, що обіцянка спікера про швидкі дії не означала конкретного терміну, і що Джонсон «вислуховує думки членів партії» щодо плану.

Два представники республіканського керівництва заявили, що все ще існує можливість того, що Джонсон може прийняти рішення щодо плану допомоги протягом вихідних і прискорити прийняття закону наступного тижня. Але такий прискорений графік може призвести до провалу законопроєкту, а також до подальшого протистояння з прихильниками жорсткої лінії Республіканської партії.

Читайте також: Експерт: Нова заява Джонсона - це намагання зробити пакет допомоги Україні «республіканським»

Як повідомляв Укрінформ, у лютому Сенат ухвалив пакет допомоги Україні, Ізраїлю та Тайваню на суму 95 млрд дол., 61 млрд дол. з яких – для Києва. Але Джонсон не дозволив провести голосування щодо нього у Палаті представників.

Раніше ультраправий республіканець Метт Ґейтс заявляв, що Джонсон має намір винести на розгляд законодавців законопроєкт про допомогу Україні й шукає оптимальні для себе варіанти розв'язання цього питання.

Фото: Jim Lo Scalzo / EPA

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-