Експерт: Нова заява Джонсона - це намагання зробити пакет допомоги Україні «республіканським»

Експерт: Нова заява Джонсона - це намагання зробити пакет допомоги Україні «республіканським»

Укрінформ
Заява спікера Палати представників Конгресу США Майка Джонсона про намір винести на розгляд законопроєкт про допомогу Україні з «важливими нововведеннями» спрямована на те, щоб пакет допомоги сприймався як «республіканський», а не «пакет Байдена».

Таку думку висловив експерт Ради зовнішньої політики «Українська призма» Олександр Краєв в ефірі національного телемарафону «Єдині новини», передає Укрінформ.

«Це (остання заява Джонсона – ред.) намагання приписати цю перемогу собі, тому що до цього все, що розглядалося і про що говорилося, було «пакетом Байдена», який пролобіювали демократи», - сказав Краєв.

Він зауважив, що протягом останнього місяця риторика Трампа змінилася. Зокрема, як зазначив експерт, якщо раніше Трамп називав Україну «корупційною дірою», на яку взагалі не слід зважати, то зараз експрезидент США заявляє, що, виявляється, Байден винен у цій війні, що він сам її не допустив би. А якщо вона вже почалася, то дав би Україні "в рази більшу" допомогу, аніж нинішня адміністрація.

«Тому в республіканців, у трампістів у першу чергу, зараз «партійне завдання» - зробити так, щоб пакет допомоги для України був «республіканським», щоб, умовно, Трамп на наступних президентських дебатах або наступному мітингу міг сказати: «Ось бачите, що мої хлопці і дівчата зробили, які ми круті? Ми ще не у владі, а вже допомагаємо Україні», - вважає Краєв.

Підсумовуючи, він зазначив, що ключове для республіканців зараз – це досягти такого формату законопроєкту, щоб за нього проголосували, але при цьому Трамп чи його оточення могли сказати, що це «їхня ініціатива та їхній законопроєкт».

Читайте також: Білий дім закликав Джонсона просувати схвалений Сенатом проєкт із допомогою Україні

Як повідомляв Укрінформ, спікер Палати представників Конгресу США Майк Джонсон заявив, що після завершення великодніх канікул планує винести на розгляд законопроєкт про додаткову допомогу Україні, який включатиме «деякі важливі нововведення». Як приклад Джонсон можливість надання кредиту Україні, а також згадав закон про REPO (закон щодо конфіскації заморожених активів РФ). Він дає президенту право заарештовувати російські суверенні активи, заморожені в США, і передавати їх Україні для використання проти Росії.

13 лютого Сенат США у фінальному голосуванні підтримав законопроєкт, який передбачає допомогу Україні, Ізраїлю і Тайваню у 95 млрд дол., 60 млрд з яких – для Києва.

Документ мають схвалити у Палаті представників перед тим, як його направлять на підпис президенту США Джо Байдену.

Нове голосування відбудеться не раніше 9 квітня.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-